Aruba

Kopstuk internationale drugshandel aangehouden op Aruba

Oranjestad – Op Aruba is woensdag het voortvluchtige kopstuk van een internationale drugsbende aangehouden. Het gaat om een 53-jarige man uit Suriname die met een vlucht vanuit Paramaribo gistermorgen arriveerde op de luchthaven Koningin Beatrix. De man is in 2014 door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar.  Van die straf moet hij nog bijna 3 jaar uitzitten.

Hij werd destijds door het OM gezien als “de onbetwiste leider” van een drugsorganisatie, die zich jarenlang bezig hield met cocaïnehandel. De organisatie werd beschouwd als een multinational die wereldwijd opereerde.

Het strafrechtelijk onderzoek door de Dienst Landelijke Recherche onder de codenaam Tidore begon in 2010 nadat in de haven van Rotterdam ruim 1.100 kilo cocaïne werd onderschept die verstopt zat in een lading whisky. Vervolgens werd een reeks cocaïnetransporten in kaart gebracht vanuit Zuid-Amerika naar onder meer Hongkong, de Kaapverdische eilanden en Nederland.

Het hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank Rotterdam is vorig jaar door de veroordeelde drugshandelaar ingetrokken. Het vonnis van de rechtbank Rotterdam werd daarmee onherroepelijk. De man verbleef de laatste jaren vermoedelijk in Suriname.

Het Nederlandse politieteam FASTNL van de Landelijke Eenheid, dat voortvluchtigen opspoort, verkreeg onlangs informatie dat de man naar Aruba zou reizen. Vervolgens diende het OM een rechtshulpverzoek in voor zijn aanhouding. Na aankomst op Aruba is de man woensdag bij de paspoortcontrole aangehouden. Hij wordt naar verwachting binnenkort overgebracht naar Nederland om de rest van zijn straf uit te zitten.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.