Sargassumplaag bereikt kust Bonaire; “Beloofde hulp Rijk hard nodig” zegt Stinapa

Kralendijk – De noordkust van Bonaire wordt ook dit jaar weer overspoeld met grote hoeveelheden sargassum. STINAPA is de afgelopen dagen hard bezig geweest om het wier in Lac Bai weg te halen.

De natuurorganisatie heeft 650 meter ‘sargassum booms’ aangeschaft: schermen die moeten voorkomen dat sargassum in de kwetsbare mangrovenbossen komt. Het is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen het zeewier, maar lang niet genoeg: er is minimaal 2800 meter booms nodig om de mangroves en het zeegras in Lac goed te kunnen beschermen.

Om de negatieve gevolgen van sargassum op het milieu zo veel mogelijk te beperken, is hulp vanuit het Rijk hard nodig. Drie jaar geleden beloofden de ministeries van I&W en LNV te helpen met geld voor het opruimen van het zeewier. Maar tot op de dag van vandaag heeft STINAPA geen financiële steun uit Den Haag ontvangen. De organisatie heeft zelf niet genoeg geld om al het benodigde materieel te kopen en bedrijven te betalen om met shovels, pompen en kranten het sargassum uit zee te halen.

Afgelopen jaar zijn er goede afspraken gemaakt tussen de lokale overheid en STINAPA over het opruimen van sargassum. Dit weekeinde heeft het OLB zware machines ingezet bij Lagun om sargassum weg te halen.

Rangers van STINAPA en vrijwilligers werken ondertussen hard om ervoor te zorgen dat sargassum de kwetsbare mangrovebossen en zeegrasvelden in Lac niet verstikt. In voorgaande jaren heeft het rottende zeewier veel schade aan het milieu aangericht. Om het sargassum machinaal te kunnen verwijderen heeft STINAPA een aantal mangroven bomen bij Punta Kalbas gekapt. Een moeilijke beslissing, maar de enige manier om op de lange termijn schade aan het kwetsbare marinemilieu te voorkomen.

Satellietbeelden laten zien dat er nog grote hoeveelheden sargassum richting Bonaire drijven. Burgers die mee willen helpen het zeewier op te ruimen zich melden bij de organisatie. Dat kan via https://chat.whatsapp.com/HqdhegwbFSr9VGeOOEqMWA.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.