Verzet op Sint Eustatius tegen sloop karakteristiek pand

Oranjestad – Onder de bevolking van Sint Eustatius groeit het verzet tegen het besluit van het Rijksvastgoedbedrijf een door brand zwaar beschadigd monumentaal pand in Oranjestad te slopen. Het karakteristieke houten gebouw aan de Kerkweg was tot aan de brand op 22 mei 2020 in gebruik bij het toeristenbureau.

De Monumentenstichting van Sint Eustatius adviseerde het pand vanwege zijn historische betekenis te reconstrueren. Het is eigendom van de Rijksoverheid en wordt beheerd door het Rijksvastgoedbedrijf. De sloopvergunning is inmiddels verleend zonder herbouwplicht.

“De geschiedenis leert ons dat het neerhalen van een gebouw als dit meestal betekent dat het voor altijd zal verdwijnen, ondanks alle beloften van de kant van de overheid”, aldus de Monumentenstichting die bijval krijgt van Eilandsraadslid Koos Sneek: “Ik heb geprotesteerd, maar aangezien de Eilandsraad zeer weinig bevoegdheden heeft, is het de regeringscommissaris die beslist.”

Velen zien de gang van zaken als een bevestiging dat de rijksoverheid geen respect heeft voor het cultureel erfgoed van Statia. Eerder kwam de bevolking al in verzet tegen het ruimen van graven op een begraafplaats van tot slaaf gemaakten.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.