Kralendijk krijgt er een recreatiepark van stadse allure bij

Kralendijk – Het nu nog onooglijk stuk braakliggend terrein tussen het nieuwe Chogogo Resort en Den Laman Condominiums wordt omgetoverd tot een bomenrijk park met verschillende recreatievoorzieningen voor jong en oud.

Initiatiefnemer is Bonaire Overheidsgebouwen (BOG). De overheidsnv is eigenaar van het terrein waar vroeger een deel van het Sunset Beach Hotel stond. De locatie heeft BOG bewust in eigendom gehouden om een recreatieve entree te creëren naar de wandelboulevard die langs Chogogo is aangelegd en het voor iedereen toegankelijke strand van het resort. Hiermee wordt voldaan aan de afspraak die het eilandbestuur heeft gemaakt met o.a. natuur- en milieuorganisaties om een deel van het terrein bij het voormalige Sunset Beach een openbare, aan duurzaamheid gerelateerde (recreatie)bestemming te geven.

Spel en fitness

“Natuurlijk zijn toeristen ook welkom, maar wij hebben dit plan vooral ontwikkeld ten behoeve van de lokale bevolking. Voor kinderen komen er attractieve speeltoestellen en een waterwerk, er komen bankjes waar men in de schaduw van een boom of een palapa anderen kan ontmoeten of in alle rust een boek lezen. Voor wie aan zijn gezondheid wil werken, komen er fitnesstoestellen. Een hapje of een drankje kan bij één van de drie kiosken worden verkregen, maar er zijn ook voorzieningen voor gezinnen die gezellig willen komen barbecuen. Aan de kant van de zee komt een restaurant. Het gehele park is rolstolvriendelijk”, aldus directeur Adely Susana-Jansen van Bonaire Holding Maatschappij.

Daar blijft het niet bij. “Bij het ontwikkelen van het plan hebben we goed nagedacht waaraan behoefte is. Zo zijn we bijvoorbeeld op het idee gekomen om een slipway in het plan op te nemen. Daar kunnen recreanten straks hun bootje of seadoo op een veilige manier te water laten of aan land halen. Uiteraard mogen beroepsvissers er ook gebruik van maken.”

Duurzaam

Adely Susana-Jansen loopt al heel lang rond met het idee dat er een mooie en fijne plek voor de Bonairianen moet komen met veel voorzieningen in een parkachtige omgeving. “In veel steden heb je stadsparken die een oase van rust zijn, waar mensen een praatje met elkaar kunnen maken, bijkomen van een drukke dag of juist sportief bezig willen zijn.”

Er is jaren aan gewerkt. “We hebben vier of vijf keer overlegd met de natuurorganisaties, waaronder Reef Renewal Bonaire, Stinapa, Sea Turtle Conservation Bonaire, Echo, PiskaBon en het Wereldnatuurfonds. Deze bijeenkomsten waren zeer constructief. Wij hebben in onze plannen maximaal rekening gehouden met aspecten als natuur, milieu, duurzaamheid en authenticiteit. Er worden alleen duurzame materialen gebruikt, de LED-verlichting is energiezuinig, de planten en bomen, die voor een aangename temperatuur zorgen, worden bewaterd met grijs water en de bestrating van het parkeerterrein wordt waterdoorlatend.”

Bezoekerscentrum

De natuurorganisaties hebben te kennen gegeven graag een plekje in het park te willen. “We houden daarom ruimte vrij voor een toekomstig gebouw waar zij kantoor kunnen houden. Dit gebouw zal in een latere fase gebouwd worden. Het is de bedoeling dat het tevens een publieksfunctie krijgt. Mogelijk wordt er een zogenaamd wetlab ontwikkeld om bezoekers te laten zien hoe koraal wordt gekweekt. Er wordt ook gedacht aan een aquarium en een interactieve presentatie van de unieke natuur van Bonaire. Verder is het de intentie om een bezoekerscentrum met een educatief karakter te realiseren waar eventueel workshops worden gegeven en exposities gehouden. Iedereen is enthousiast, maar er wordt nog gewerkt aan de haalbaarheid van dit deel van het project.”

Met de aanleg van het park zelf kan, zodra de Directie Ruimtelijke Ordening de benodigde vergunningen verleent, meteen worden begonnen. “Er is een investering van circa 1.5 miljoen dollar mee gemoeid. Dat wordt terugverdiend door onder anderen de verhuur van de kiosken, het gebruik van de slipway en via het restaurant. Ook hebben we een overeenkomst met Bonaire Resort en Chogogo Resort dat zij gaan bijdragen aan het onderhoud van het park.”

Vergunningen

Het is de bedoeling zoveel mogelijk lokale exploitanten te vinden. “Er zijn genoeg goede Bonairiaanse chefs-koks, maar veel werken op de andere eilanden. We hopen dat er een aantal wil terugkeren. Wij bieden een bijzonder project op een unieke plek aan, dus dat moet lukken”, aldus Adely Susana-Jansen die hoopt dat de vergunningen snel verstrekt zullen worden. “In de aanvraag is veel werk gaan zitten, want voor elk onderdeel is een aparte vergunning nodig en dan voor het geheel nog een natuurvergunning. Ik hoop dat komend oud en nieuw in het Sunset Beach Park kan worden gevierd.”

Wat als het zo’n succes wordt dat het parkeerterrein te klein blijkt? “In de weekeinden en ’s avonds, wanneer de bedrijven in de omgeving gesloten zijn, kan men daar parkeren. Maar eventueel kan men de auto ook bij de sporthal parkeren. Een tuktuk zou dan de mensen naar het recreatiepark kunnen brengen en halen. Met een positieve instelling is voor alles een oplossing te vinden.”

Aanwinst

Hoewel het Bestuurscollege geen directe bemoeienis met de uitvoering van het project heeft, heeft gedeputeerde James Kroon er wel een oordeel over. “Ik feliciteer BOG met dit mooie project, maar ook alle Bonairianen die straks een heerlijke plek krijgen om passief of actief te recreëren. Het is een enorme aanwinst voor Bonaire. Ik hoop dat dit anderen inspireert. Ik zie in Playa nog wel meer plekjes waar je een parkje kan aanleggen. We moeten niet alles willen volbouwen, maar zoeken naar een balans tussen wonen, werken en leven met oog voor natuur en milieu.”

Het Sunset Beach Park is ontworpen door het bekende, in het gehele Koninkrijk werkzame architectenbureau en vastgoedadviseur Heren2.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.