Tweede Kamer wil reactie Van Huffelen op rol Bonaire Brandstof Terminals

Den Haag – De Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties wil een reactie van staatssecretaris Alexandra van Huffelen op de column ‘Gebakken lucht’ die zaterdag is gepubliceerd door DossierKoninkrijksrelaties.nl.

In de column (van Kadushi) wordt de rol van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bij de verduurzaming van de elektriciteitsproductie op Bonaire op de hak genomen. Water- en Energiebedrijf Bonaire heeft al in 2019 een plan aan het ministerie voorgelegd om de productie tot 80% te vergroenen door gebruik te maken van wind en zon. Tegelijkertijd zullen daardoor de tarieven met ruim 40% kunnen dalen. In plaats van het WEB-plan te omarmen, heeft EZK besloten tientallen miljoenen te investeren in een voorziening om olie naar Bonaire te importeren. Daarvoor heeft het ministerie speciaal het staatsbedrijf Bonaire Brandstof Terminals BV opgericht.

De handelwijze van het ministerie was voor de redactie van het onderzoekstelevisieprogramma Zembla aanleiding om er een documentaire aan te wijden waarin ook vragen over de schimmige rol van BBT werden opgeworpen. In reactie op die uitzending startte het staatsbedrijf een pr-offensief dat de indruk wekte dat BBT de verantwoordelijkheid voor het verduurzamingsbeleid van Bonaire zou hebben overgenomen. Het Bestuurscollege van Bonaire heeft er in een brief aan minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten nogmaals op aangedrongen het WEB-plan te steunen zonder betrokkenheid van BBT.

Op voorstel van Kamerlid Joba van den Berg (CDA) heeft de commissie voor Koninkrijksrelaties vandaag besloten Van Huffelen om uitleg te vragen. Het verzoek kreeg de steun van een meerderheid van VVD, D66, CDA, PvdD, Volt en Fractie Den Haan. De overige fracties hebben niet gereageerd. De staatssecretaris is gevraagd voor 23 maart te reageren. Dan staat er een commissiedebat over Caribisch Nederland op de agenda.

Lees hier de column ‘Gebakken lucht’

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.