Rotterdams ontwerpbureau KuiperCompagnons betrokken bij ontwikkeling Landgoed Bolivia

Kralendijk – Het gerenommeerde bureau KuiperCompagnons in Rotterdam gaat het plan ontwerpen voor de herontwikkeling van de voormalige Plantage Bolivia. Het bureau heeft ruim 100 jaar ervaring met het ontwikkelen van stedenbouwkundige en landschappelijke visies in binnen- en buitenland.

Opdrachtgever is Bonaire Properties van de Nederlandse ondernemer Meine Breemhaar die het onder grazende geiten en erosie lijdende gebied enkele jaren geleden van een groep Amerikaanse beleggers kocht.

Duurzaam

KuiperCompagnons staat als ontwerpbureau wereldwijd hoog aangeschreven en is bij tal van prestigieuze projecten betrokken. “De opdracht om voor Bolivia een duurzame toekomst te ontwikkelen, sluit naadloos aan bij de thema’s waar wij ons als professionals mee bezighouden. Ook voor dit project willen wij met onze kennis en aandacht een bijdrage leveren aan de toekomst van de Bonairiaanse samenleving”, aldus Wouter Vos, landschapsarchitect en directeur internationaal van KuiperCompagnons.

“Behalve dat wij kansen zien voor het herstel van dit landschappelijk waardevolle gebied, draagt ons plan, met een aanzienlijk deel betaalbare woningen, bovendien bij aan een betere balans op de woningmarkt. Ook versterkt het de zelfvoorzienendheid door land- en tuinbouw integraal op te nemen in het plan, zorgt het voor nieuwe werkgelegenheid en voorkomt het plan verdere erosie en uitspoeling van sediment op de riffen en koralen.”

Derde zone

De coördinatie van de ontwikkeling van het toekomstige Landgoed Bolivia is in handen van Metafoor Ruimtelijke Ontwikkeling, een bureau dat voor veel gemeenten in Europees Nederland opdrachten uitvoert op het gebied van onder meer procesmanagement en gebiedsontwikkeling.

Metafoor-directeur Erik Berkelmans: “Door de snelle groei van de bevolking op het eiland staat de kwaliteit van de leefomgeving onder grote druk. Met deze kans om Bolivia als landschapspark te ontwikkelen, kan voorkomen worden dat de bebouwde kom van Kralendijk eindeloos blijft uitdijen. In en rondom Playa zijn de gevolgen nu al dagelijks voelbaar, bijvoorbeeld in het verkeer. Wil je Kralendijk structureel ontlasten en Rincon toekomstperspectief geven, dan is een derde ontwikkelingszone nodig. Alle opties afwegend is Bolivia dè duurzame oplossing voor een toekomstbestendig Bonaire.”

Natuurherstel

De voormalige Plantage Bolivia heeft een grote cultuurhistorische en landschappelijke waarde die door gebrek aan beheer verloren dreigt te gaan. De gefaseerd tot 2045 te bouwen duurzame woningen worden in het landschap ingepast en nemen slechts 3% van het gebied in beslag. Een ander deel wordt gereserveerd voor land- en tuinbouw. Ook is er plek voor enkele kleinschalige ecolodges. Ruim 85% van het totale gebied blijft open landschap. Daar zal waar nodig de natuur worden hersteld.

Vorige week ondertekenden het Bestuurscollege en de directie van Bonaire Properties een intentieovereenkomst. Binnenkort volgt een presentatie van de plannen aan de Eilandsraad.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.