Europarlementariër Samira Rafaela op werkbezoek naar Bonaire

Kralendijk – “Ik mis Bonaire ontzettend, Bonaire zit in mijn hart, dus ik ben heel blij dat ik nu eindelijk weer ga”, aldus Europarlementariër Samira Rafaela (D66) aan de vooravond van het werkbezoek dat ze komende dagen aan het eiland brengt. Door de coronapandemie en een ingelaste Europese missie naar Zuid-Amerika vorig jaar, heeft het bezoek langer op zich laten wachten.

Naast ontmoetingen met gezaghebber Edison Rijna, gedeputeerden en de Eilandsraad, een weerzien met haar oud-collega’s van de politie en een bezoek aan de bibliotheek ruimt Rafaela tijd in om uitgebreid met jongeren in gesprek te gaan. Onlangs bezocht een groep jongeren uit de Landen en Gebieden Overzee een groot jaarlijks jongerenevenement van de Europese Unie. Bonairiaan Anthony Janga was daar op uitnodiging van Rafaela bij.

Ambassadeurs

“Onze jongeren zijn de ambassadeurs. Ik wil dat iedere jongere de gelegenheid krijgt kennis te maken met de Europese Unie en op de hoogte is van de mooie ontwikkelingsmogelijkheden. Denk aan deelname aan het Erasmusprogramma – een beurs om het buitenland te studeren – of aan het benutten van Europese programma’s voor creatieve en innovatieve ideeën, die de Landen en Gebieden Overzee kunnen helpen.’’

“De bedoeling van mijn bezoek is om mensen bij te praten over de bereikte resultaten in het Europees Parlement de afgelopen periode, te spreken over sociale projecten en klimaatinitiatieven en bewustwording creëren rondom het belang van de relatie met de EU. De relatie tussen Bonaire en de EU is de afgelopen periode heel relevant gebleken. Ik zie vooral veel bewustwording vanuit jongeren ontstaan en ook interesse voor de kansen die de EU biedt.”

Inspirerend

“Het is heel belangrijk om de juiste ondersteuning vanuit de EU te krijgen. Er zijn goede voorbeelden van initiatieven op Bonaire zoals Reef Renewal Foundation en Echo Foundation die jaren geleden al gebruik hebben kunnen maken van Europese fondsen. Bonaire is juist in het kader van het tegengaan van de klimaatverandering een heel inspirerend voorbeeld voor andere LGO’s, maar ook voor Europa en andere delen van de wereld die in vergelijkbare situaties zitten.”

Rafaela kwam in 2019 op basis van voorkeursstemmen in het Europees Parlement. Een deel daarvan was dankzij de persoonlijke campagne die ze op de eilanden voerde afkomstig van kiezers in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Ze deed toen de belofte zich als Europarlementariër in te zetten voor een betere samenwerking van de EU met de LGO’s. Ze heeft woord gehouden: zo werd onder meer mede op haar initiatief de OCT Friendshipgroup opgericht.

Trots

‘’Het is een werkgroep die zich toegewijd inzet voor de belangen van de LGO’s en die ook mooie waardering krijgt van EU-commissaris Urpilainen. Door de structurele aandacht voor de LGO’s de afgelopen jaren in het Europees Parlement, is de Europese Commissie ook meer gaan bewegen. Daar ben ik trots op. In 2022 zullen we vanuit de EU fors inzetten op de relatie met jongeren uit de Landen en Gebieden Overzee. Onlangs hebben we nog een nieuw raadsbesluit goedgekeurd in het Europees Parlement, waarmee de toegang tot fondsen en programma’s voor de LGO’s sterk wordt verbeterd.’’

Klik hier om Samira Rafaela beter te leren kennen

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.