Consumentenbond Bonaire klaagt Nederlandse staat aan om armoede

Kralendijk – De consumentenbond van Bonaire (Unkobon) klaagt de Nederlandse staat aan, omdat die niet genoeg doet om de armoede op het Caribische eiland te bestrijden. Bijna de helft van de Bonairianen kan niet rondkomen, omdat het minimumloon lager is dan in het Europese deel van Nederland en het levensonderhoud er duurder is. “Wij zijn van mening dat de staat zich niet houdt aan de grondwettelijke mensenrechten-verplichtingen; om te zorgen voor hun inwoners”, zegt voorzitter Wietze Koopman in de uitzending van het televisieprogramma Zembla dat vanavond wordt uitgezonden.

Koopman monitort al jaren de kloof tussen lonen en kosten van levensonderhoud op het eiland, en ziet een groeiende groep steeds verder afglijden. “Er is niet tegenop te werken”, zegt hij. “De tactiek is dat mensen naast hun uitkering nog een bijbaan hebben en zelfs dan kom je nog geld te kort. Er zijn mensen met twee volledige banen en die komen net rond.” Bonaire is sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. Maar het minimumloon en de lokale bijstand zijn er veel lager. Dat moet veranderen, vindt Koopman. Door Den Haag te voeden met informatie, probeert Unkobon al jaren het armoedebeleid te verbeteren en de minimumlonen te verhogen.

“Wij denken dat wij een rechtszaak kunnen beginnen tegen de Nederlandse staat, omdat zij in gebreke zijn gebleven bij het vaststellen van een sociaal minimum”, zegt Koopman in de uitzending van Zembla die geheel aan Bonaire is gewijd.

Zembla – ‘Bedreigd: Nederlands koraal’ – Vanavond – 20.25 uur op NPO2

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.