Van Huffelen op Curaçao: Opvang vluchtelingen gemeenschappelijk belang

Willemstad – Nederland en Curaçao hebben “een gemeenschappelijk belang” om de opvang van ongedocumenteerden op het eiland te verbeteren. Dat verklaarde staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) nadat ze een kijkje had genomen bij de vreemdelingenbarakken waar ze sprak met Venezolaanse vluchtelingen.

Minister-president Gilmar Pisas benadrukte dat Curaçao zelf ook wil dat de opvang wordt verbeterd. Vorige maand schortte Den Haag de financiële steun hiervoor op vanwege de trage aanpak door de Curaçaose regering. Volgens Pisas ligt dat aan gebrek aan bouwmaterialen en personeel.

Amnesty International bracht in oktober een vernietigend rapport uit over de opvang. Tijdens een werkbezoek van de organisatie in december gaf Pisas niet thuis, naar eigen zeggen wegens ziekte. De delegatie van Amnesty die volgende maand in Willemstad is, is welkom voor een gesprek. Met de uitvoering van eerdere aanbevelingen is reeds een aanvang gemaakt, aldus de premier die het kennismakingsbezoek van Van Huffelen “heel erg plezierig” noemde.

De staatssecretaris is vandaag doorgevlogen naar Bonaire.

(Foto’s BZK/Regering Curacao)
error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.