Mariëlle Paul (VVD) nieuwe voorzitter Tweede Kamercommissie Koninkrijksrelaties

Den Haag – Mariëlle Paul (VVD) is vandaag met unanieme stemmen gekozen om Jan Paternotte (D66) op te volgen als voorzitter van de Tweede Kamercommissie Koninkrijksrelaties. Dat gebeurde vanochtend in een zogeheten constituerende vergadering van de commissie. Wieke Paulusma (D66) werd tot ondervoorzitter gekozen.

Paul is geboren in Geldrop op 5 november 1966 en woont in Amsterdam. Zij is sinds maart vorig jaar lid van de Tweede Kamer. Zij heeft een ruime ervaring in het bedrijfsleven waar zij diverse managementfuncties bekleedde, vooral op het gebied van corporate communications. Caribische parlementariërs kunnen binnenkort persoonlijk met Paul kennismaken als zij de Nederlandse delegatie leidt die van 4 tot en met 6 mei deelneemt aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg op Sint Maarten.

Paternotte – sinds kort fractieleider van D66 – nam de voorzittershamer in 2018 over van zijn partijgenoot Alexander Pechtold. De D66’er oogstte ook aan Caribische kant waardering voor zijn open houding en zijn rol bij Interparlementaire Koninkrijksoverleggen waarbij hij ruimte bood om uiteenlopende standpunten naar voren te brengen. Vergaderingen van de Kamercommissie opende en sloot hij altijd in het Nederlands, Papiaments en Engels. Ook zijn afscheidswoorden sprak hij uit in het Papiaments.

Biografie, onderwijs en loopbaan van Mariëlle Paul

“Elk nadeel heb z’n voordeel” Dit motto heb ik gekozen omdat ik een groot fan ben van Johan Cruijff en zelf  graag voetbalwedstrijden ‘analyseer’. Tijdens wedstrijden van Ajax of het Nederlands elftal app ik met mijn neefje of vrienden om, als een van de zeventien miljoen voetbalcoaches, de tactiek te analyseren, het wedstrijdverloop te ontleden en de wissels te becommentariëren.

Zelf aan de slag

Ik ben een Brabantse met Pakistaanse roots die al enkele decennia in Amsterdam woont. Tijdens  mijn studie internationaal recht dacht ik aan de diplomatieke dienst, maar uiteindelijk kwam ik terecht in het bedrijfsleven. Ik ben binnen grote en kleine bedrijven verantwoordelijk geweest voor marketing, communicatie en hr en heb ook enkele jaren een eigen communicatiebureau gehad. Daarnaast volgde ik de politiek en kreeg ik steeds meer behoefte om zelf met vraagstukken aan de slag te gaan. Die behoefte is uitgemond in een Kamerlidmaatschap.

Bedrijven als de motor van de economie

Iedereen moet iets van z’n leven kunnen maken met werk en een inkomen. En bedrijven zijn de motor van de economie, waaruit dat werk en inkomen voortvloeien. We mogen trots zijn op onze bedrijven en moeten ons best doen om hun potentie te beschermen, te behouden en uit te bouwen.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Door mijn afkomst weet ik van jongs af aan dat de vrijheden, rechten en kansen die we hier in Nederland hebben, niet vanzelfsprekend zijn. Net als onze economische belangen moeten we ze actief beschermen en optreden als ze worden bedreigd.

Onderwijs

Gymnasium, Scholengemeenschap Augustinianum, Eindhoven, 1979 – 1985

Internationaal Recht, Rijksuniversiteit Leiden , Leiden, 1985 – 1991

Loopbaan

Verschillende (management) functies , BP, 1991 – 1997

Group Director Corporate Communications , Communicatie adviesbureau Hill & Knowlton, 1997 – 2000

Mede-eigenaar en senior consultant, Adviesbureau Principal Communications, 2000 – 2004

Diverse management functies op het vlak van marketing, communicatie en HR, ABN AMRO, 2004 – 2013

Director Corporate & Sales Communications , Sanoma Media, 2013 – 2015

Global Director of Communications a.i., Porticus, 2015 – 2016

Sabbatical en consultancy opdrachten, 2016 – 2017

Global Director Communications , Koninklijke BAM Groep , 2017 – 2021

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.