Youth Foundation op Sint Eustatius doet goed werk mede dankzij steun van Oranjefonds

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan zet het Oranjefonds initiatieven in het zonnetje die mede dankzij steun van het fonds van de grond zijn gekomen. Zoals een naschools programma op Sint Eustatius.

Sint Eustatius – Op het eiland Sint Eustatius is na schooltijd niet veel te doen voor jongeren. Reden voor de Mega D Youth Foundation (MYF) om een naschools programma te ontwikkelen waar jongeren niet alleen hun talenten ontdekken, maar ook hun vaardigheden verbeteren. Shauneece: “Zonder MYF was mijn middelbareschooltijd veel moeilijker geweest. De vrijwilligers en leraren hielpen met mijn huiswerk en stimuleerden mij. Zonder hun hulp had ik het niet gered.”

Kinderen vanaf zes jaar kunnen na school direct door naar MYF. Shauneece is inmiddels 21. Ze straalt als ze over de organisatie praat. “Ik ging er iedere dag naartoe. Net als mijn klasgenoten, dus het was heel leuk als we met z’n allen daar waren. Anders had ik alleen thuis gezeten, omdat mijn moeder aan het werk was. Nu deed ik leuke dingen met mijn vrienden. Ik kreeg huiswerkbegeleiding en deed mee aan activiteiten. Drama en boksen waren mijn favoriet.”

MYF wil jongeren motiveren en hun levensvaardigheden verbeteren. Assistent director Sherees: “Het is meer dan opvang. We bieden naschools onderwijs van hoge kwaliteit en willen door activiteiten het leven van de kinderen verrijken.” Vrijwilliger Shaminda: “Het is een ‘learning adventure’.” Zeven jaar werkte ze als groepsleider bij de stichting om daarna aan de slag te gaan op de middelbare school. “Maar ik kan MYF niet loslaten en ben als vrijwilliger nog heel erg betrokken. Ze hoeven maar iets te vragen en ik kom helpen. We bieden een gastvrije en veilige omgeving. Het is echt een plek waar we kinderen helpen en motiveren, maar waar ze ook plezier hebben. Ze kunnen hier zichzelf zijn en hun talenten ontdekken en ontplooien.”

Voorbereiden op een betere toekomst

De kinderen kunnen meedoen aan allerlei activiteiten, zoals muziek, dans, koken, tuinieren en sport. Ook brengt de stichting hen positieve waarden bij en leren ze bijvoorbeeld over gezonde gewoontes. Shaminda: “We willen ze zo voorbereiden op een betere toekomst.” Shauneece: “MYF heeft zoveel voor mij betekend. Het was echt een goede tijd. Ik kon er van alles doen. Anders had ik alleen maar thuis voor de televisie gehangen. Nu deed ik mee met fitness, leerde koken en als ik klaar was met mijn huiswerk, hielp ik ook andere kinderen. Of ik hielp bij de receptie. Daardoor ontwikkelde ik steeds meer vaardigheden.” Shaminda: “Ze assisteerde ook de docenten!”

Toegangspoort tot eindeloze mogelijkheden 

Het eiland is klein en alle jongeren kennen elkaar. Shauneece: “Maar omdat we allemaal hier kwamen werd onze band sterker. We leerden elkaar steeds beter kennen. Het mooiste aan MYF is dan ook dat het voelt als een grote familie in plaats van naschoolse opvang. Ik heb het altijd naar mijn zin gehad.”

De stichting deed mee aan het Oranje Fonds-programma Kansen voor Jongeren Cariben. Sherees: “We hebben al jaren een goede band met het Oranje Fonds. Door de financiële steun kunnen we het verschil maken. Deelname aan het programma was voor ons een mooie kans. We hebben heel veel geleerd. We konden netwerken en leerden andere organisaties kennen. Door hun verhalen raakten wij ook weer geïnspireerd en deden we ideeën op. De relatie met het fonds geeft ons de mogelijkheid om onze doelen te bereiken.” Shaminda: “Het Oranje Fonds biedt ons een toegangspoort tot eindeloze mogelijkheden.”

Er zijn nog dromen genoeg. Sherees: “We willen nog meer kinderen een plek bieden waar ze zich comfortabel voelen en de kans krijgen om te groeien. Ook willen we hulp bieden aan andere Caribische eilanden zodat we kunnen samenwerken. Het zou geweldig zijn als er een groot MYF-netwerk ontstaat.”

Bron: Oranjefonds

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.