Onderzoek naar algenkweek op Bonaire toe aan volgende fase

Kralendijk – Wetenschappers van Wageningen University & Research zijn op zoek naar financiering voor de ontwikkeling van een demonstratiemodel voor de kweek van algen op Bonaire.

De afgelopen jaren is onderzoek naar de grootschalige kweek van microalgen, waarbij de te ontwikkelen kwekerij volledig draait op grondstoffen die lokaal aanwezig zijn. Het idee achter het project is dat is dat de kweek van algen kan bijdragen het eiland meer zelfvoorzienend te maken. Algen kunnen zowel worden toegepast in de voedsel- als de energievoorziening.

Er wordt gebruik getest met de microalg Picochlorum sp, een soort die van nature rond Bonaire voorkomt en die een goede tolerantie kent tegen hoge temperaturen en zoutconcentraties. Bovendien groeit de algensoort snel en bestaat deze soort tot wel 50% uit voedzame eiwitten. Door een veredelingsproces kan de microalg temperaturen tot 47,5° Celsius overleven.

Op Bonaire is een nieuw prototype van de bioreactor gebouwd. Het kweeksysteem is in een V-vorm gebouwd, zodat de complete bioreactor in het water kan drijven als de temperatuur oploopt. De onderzoekers willen graag toe naar een volledig werkend demonstratiemodel. Ze hebben hun hoop gevestigd op overheden, bedrijven of wetenschapsfinanciers die bereid zijn om dit demonstratiemodel mee te financieren.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.