Recht op basisbankrekening komt er aan

Den Haag – Na ruim een jaar voorbereiding heeft Tweede Kamerlid Joost Sneller (D66) zijn initiatiefwetsvoorstel ingediend dat Nederlanders die buiten de Europese Unie wonen recht geeft op een basisbetaalrekening bij een Nederlandse bank. Dat geldt ook voor Nederlandse inwoners van de Caribische delen van het Koninkrijk.

Vorig jaar kregen rekeninghouders op de eilanden van ABN AMRO te horen dat hun rekening zou worden beëindigd. Onder druk van de Kamer schortte de bank de maatregel op, maar voerde vervolgens wel een hoge ‘buitenlandopslag’ in om klanten te ontmoedigen. Het voorstel van Sneller verplicht Nederlandse banken Nederlanders buiten de EU een basisbetaalrekening aan te bieden. Het Caribisch deel van het land (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) wordt in dit wetsvoorstel ook als buitenland beschouwd.

Het woord basis moet letterlijk worden opgevat: de service blijft beperkt tot het verrichten van betalingen. Burgers en bedrijven op de BES-eilanden kunnen dus hun bestaande rekening bij een Nederlandse bank behouden of een nieuwe openen, maar veel voor hun Europese landgenoten dagelijkse bankdiensten blijven buiten hun bereik. Bovendien maakt de initiatiefwet geen einde aan de buitenlandopslag.

Lees hier de memorie van toelichting

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.