Niet luisteren naar minister Pietersz-Janga goed voor ruim 4 miljoen en waarschijnlijk meer

Willemstad – De eerste ruim 4 miljoen gulden van de honderden miljoenen die onder het kabinet Schotte (MFK) bij overheidsentiteiten in rook zijn opgegaan, kan worden teruggevorderd. Het Hof heeft accountantskantoor Jourdain en directeur/eigenaar Henri Jourdain veroordeeld tot terugbetaling van onterecht door de Stichting Buro Zieketekostenvoorzieningen (BVZ) uitbetaalde declaraties.

Als het aan minister van Gezondheid Dorothy JPietersz-Janga (MFK) had gelegen had Jourdain het geld mogen houden. Zij gaf de vereffenaars van BZV opdracht de rechtszaak tegen de accountant en bestuurders van de stichting in te trekken. Dat deed zij op een moment dat uit een tussenvonnis kon worden opgemaakt dat de vorderingen vrijwel zeker zouden worden toegewezen. Pietersz-Janga mocht niettemin van haar partij en coalitiegenoot PNP aanblijven.

De vereffenaars gaven geen uitvoering aan de instructie van de bewindsvrouw en dat pakt nu in het voordeel van de landskas uit. Het Hof wijst op een later moment vonnis tegen de BZV-bestuurders. De stichting zou in totaal voor zeker 10 miljoen gulden zijn benadeeld. In de tijd van Schotte – zelf veroordeeld voor o.a. corruptie – werden partijgetrouwen in directies van overheidsentiteiten aangesteld die buiten het toezicht van het College financieel toezicht vielen.

Lees hier het vonnis

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.