COLUMN – Bericht uit Saba

In de zondagse estafette-rubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Saba.

Hoe COVID alsnog Saba raakt

Door Anton Hermans

Nou… dat was niet echt een fijn kerstcadeau. Na ruim 1½ jaar geleefd te hebben zoals wij reeds deden voor aanvang van de wereldwijde pandemie, moesten wij bij het aanbreken van de kerstvakantie er ook aan geloven: verplicht mondkapjes dragen bij het boodschappen doen, in openbare ruimtes enzovoorts. Iets waar de wereld om ons heen al langer aan gewend was.

Ja, Saba is mede dankzij de maatregelen die het Outbreak Management Team heeft genomen, heel lang een COVID-vrij eiland geweest. In april/mei 2020 hadden wij een harde lockdown. Dat hield in: je mocht niet de weg op (of feitelijk je eigen huis niet uit) zonder schriftelijke toestemming. Later werd het wat versoepeld en mochten we twee keer per dag een rondje lopen in je eigen dorp. Ik lees op nieuwssites dat Nederland in een ‘harde lockdown’ zit of zat, dan schud ik met mijn hoofd en denk ik nog aan onze ophokplicht van 2020 en het twee maal per dag mogen luchten.

Natuurlijk was niet iedereen blij met het op slot doen van het eiland en de strenge maatregelen die sinds het aanbreken van de pandamie voor Saba golden. Met name de toeristische sector en alles en iedereen die daar direct of indirect van afhankelijk is, heeft harde klappen gekregen en was het lastig het hoofd boven water te houden. Om de corona-uitbraak te bestrijden werden ook op Saba tal van maatregelen van kracht. Die raakten en raken mensen op (bijna) alle terreinen van het dagelijkse leven.

Gelukkig konden bedrijven en instellingen ook aanspraak maken op de regelingen die de regering heeft getroffen. Die hebben natuurlijk iets geholpen. Maar de meeste regelingen zijn ook hier niet meer van toepassing en dus moesten de bedrijven weer handel krijgen: het eiland ging dus wat versoepelen en daarmee kwam ook COVID naar Saba als ongewenste gast.

De versoepeling van de coronamaatregelen in de afgelopen maanden (voor december 2021) bracht enige verlichting voor de ondernemers, met dien verstande dat er voor met name het dagelijkse leven eigenlijk maar weinig veranderde. In december echter gingen we in een paar weken tijd van nul COVID-gevallen van 3 naar 10 ,16,  20… het bleef maar stijgen tot in de 80 besmette personen. JA, COVID gaat ook rond op ons eiland.

Het gebod om nu anderhalve meter afstand te bewaren en mondmaskers te dragen, maakt het dagelijkse leven op Saba moeilijk, ook al doet een ieder zijn best om social distance te bewaren. Best lastig voor een gemeenschap die een wij-cultuur is met een sterke hang naar gezamenlijke activiteiten, zoals muziek maken, zingen, dansen en in het weekend gezellig grillen en een biertje drinken in de haven. Hoe het jullie vergaat weet ik niet, maar nu de scholen weer ruim een week open zijn, lijkt voor mij de vakantie alweer een eeuwigheid geleden.

Het coronavirus houdt ons op Saba intensief bezig. Duidelijk is dat het Outbreak Management Team op Saba een uitdagende en forse klus aan het klaren is: ze moeten continue bijsturen en van uur tot uur ingewikkelde afwegingen maken. Goed nieuws is dat de daling van het aantal mensen in isolatie weer is ingezet. Hopelijk wordt 2022 een beter jaar!

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.