Bonaire

Bevolking Bonaire in jaar tijd 5,7% armer

Kralendijk – In het vierde kwartaal van 2021 waren consumentengoederen en -diensten op Bonaire 5,7 procent duurder dan een jaar eerder. In het derde kwartaal was de inflatie nog 4,3 procent. De prijs voor elektriciteit steeg met 31,1 procent en die van water met 6,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. De prijs voor benzine steeg met 26,6 procent ten opzichte van het vierde kwartaal in 2020. Dit meldt het CBS op basis van de consumentenprijsindex Caribisch Nederland.

Op Sint Eustatius stegen de prijzen op jaarbasis met 2,5 procent. In het derde kwartaal was dit nog 2,4 procent. Op Saba nam de inflatie toe van 3,2 procent naar 3,7 procent in het vierde kwartaal. Deze toename is vooral toe te schrijven aan de oplopende prijzen voor benzine en producten voor onderhoud en reparatie van de woning. Benzine was op Saba 27,6 procent duurder dan vorig jaar.

Bonaire

Ten opzichte van het derde kwartaal van 2021 stegen de prijzen op Bonaire in het vierde kwartaal met 1,8 procent. De toename werd met name veroorzaakt door het beëindigen van subsidie op het vastrecht voor energie en water per december 2021. Dit zorgde voor een stijging van 9,2 procent op elektriciteit en 5,6 procent op water. Ook de kosten van vervoer zijn toegenomen, met 2,0 procent. Benzine steeg 6,2 procent in prijs en diesel was 6,7 procent duurder dan vorig kwartaal. Kleding en schoenen daalden met 3,1 procent in prijs ten opzichte van vorig kwartaal.

Sint Eustatius

Consumentenprijzen op Sint Eustatius stegen in het vierde kwartaal van 2021 met 0,6 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Vorig kwartaal was dat nog 1,6 procent. Onderwijs heeft een drukkend effect op de index met een daling van 8,2 procent, door prijsdalingen van verschillende online cursussen. Benzine steeg in prijs met 3,7 procent en diesel met 3,8 procent in vergelijking tot het derde kwartaal. Kleding en schoenen daalden met 3,5 procent in prijs ten opzichte van vorig kwartaal.

Saba

Op Saba waren consumenten in het vierde kwartaal van 2021 gemiddeld 0,6 procent duurder uit dan in het derde kwartaal. In het derde kwartaal van 2021 was de stijging nog 1,7 procent. Vervoer werd dit kwartaal 1,3 procent duurder ten opzichte van het derde kwartaal door prijsstijgingen van benzine en diesel. Huisvesting werd 1,2 procent duurder door prijsstijgingen van bouwmaterialen. Onderwijs had een drukkend effect met een daling van 8,3 procent, verschillende online cursussen daalden in prijs. Prijzen van kleding en schoeisel daalden met 3,5 procent.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.