Aruba: Intrekking ‘discriminerende maatregel’ roept nieuwe vragen op

Oranjestad – De omstreden maatregel van de Directie Volksgezondheid om ongevaccineerde ambtenaren, die op last van hun werkgever in quarantaine zitten vakantiedagen af te nemen, is teruggedraaid.

Dat blijkt uit een intern memo die de managementleden Bricena en Doorlab aan de hoofden van diensten en andere leidinggevenden hebben gestuurd. Hoewel de brief gedateerd is op 6 januari, is het besluit pas vandaag via een tweede memo bekendgemaakt. Bij betrokkenen bestaat dan ook het vermoeden dat het eerste memo is geantidateerd om de schijn op te houden dat de  – volgens Statenlid Marisol Lopez-Tromp (MAS) discriminerende – maatregel al zou zijn geschrapt voordat media erover berichtten.

In reactie op de commotie beweerden Bricena en Doolabi dat de maatregel door de komst van de omikronvariant is achterhaald en daarom al lang en breed was ingetrokken. Als dat al de ware reden zou zijn, is het opmerkelijk dat het management (uitgaande van de al dan niet gefingeerde datum op het memo) vervolgens toch nog bijna 3 weken heeft gewacht de maatregel te herroepen. Omikron waart al sinds medio december rond op Aruba.

“Het is allemaal heel kinderachtig”, reageert Lopez-Tromp. “Als de intrekkingsbrief daadwerkelijk al op 6 januari bestond, begrijp ik niet waarom ze die niet meteen hebben gepresenteerd toen op 11 januari de eerste berichten in de media verschenen. In plaats daarvan beschuldigden ze de media eerst van het verdraaien van feiten, laster en sensatiezucht. En dan komt nu opeens dit memo boven water. Ze spreken zichzelf tegen.”

De fractieleider van MAS vindt dat de voor de Directie Volksgezondheid verantwoordelijke minister Dangui Oduber en premier Evelyne Wever-Croes, die personeelsaangelegenheden in haar portefeuille heeft, heel wat uit te leggen hebben. “Feit is dat er op 1 december een discriminerende maatregel is ingevoerd en dat deze tenminste vijf weken van kracht is geweest. Dat deze na alle commotie is ingetrokken, wil niet zeggen dat de regering geen verantwoording meer verschuldigd is aan de Staten. Het had nooit mogen gebeuren, want het is hartstikke fout.”

De intrekkingsbrief van ‘6 januari’ waarvan tot vandaag niemand het bestaan kende…
error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.