Nieuwe poging grensgeschil Sint Maarten bij te leggen

Den Haag – Nederland is van plan het overleg met Frankrijk over de vaststelling van de grens tussen Nederlands en Frans Sint Maarten nieuw leven in te blazen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verwacht dat de ‘eerste besprekingen’ in november kunnen plaatsvinden.

“Ondanks de reeds eeuwenlange bestaande tweedeling Sint Maarten/Saint Martin zijn vele praktische kwesties nog immer niet geregeld. Zo is de samenwerking tussen de beide kustwachten niet geformaliseerd waardoor hot pursuit in elkaars territoriale wateren niet mogelijk is. Daarnaast is de landgrens nog niet vastgesteld”, aldus het ministerie.

Deze verdeling van Sint Maarten is in 1648 in een verdrag gegoten. Ruim 150 jaar waren er grensgeschillen, maar in 1817 was de tweedeling definitief een feit. Alleen over de grens bij Oyster Pond is nooit overeenstemming bereikt. In 2016 is een nieuwe poging ondernomen om ook daar de grens vast te leggen, maar die heeft niets opgeleverd.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.