Aruba: Ongevaccineerde ambtenaar krijgt geen loon tijdens verplichte quarantaine

Oranjestad – Ambtenaren die bij de Directie Volksgezondheid werken en niet gevaccineerd zijn, ontvangen geen loon voor de dagen die zij verplicht in quarantaine doorbrengen en dus niet op het werk mogen zijn. Zij moeten de verzuimde dagen verrekenen met hun tegoed aan vakantie- en ATV-dagen of opgebouwde overuren.

Dat blijkt uit een brief van het managementteam “aan alle hoofden van diensten en ambtenaren belast met de leiding bij de Directie Volksgezondheid”. De regel geldt niet voor ambtenaren die zich wel hebben laten vaccineren, omdat zij na contact met een positief geteste niet in quarantaine hoeven. Dat moeten niet-gevaccineerden wel.

Deze ambtenaren “komen gezien het huidige beleid niet meer in aanmerking voor bijzondere vrijstelling van dienst met behoud van inkomen. Voor de quarantaineperiode dient de overheidswerknemer vakantiedagen, atv- of timeback op te nemen”, aldus de door de managementleden Bricena en Doorlab ondertekende brief.

Statenlid en fractieleider van oppositiepartij MAS Marisol Lopez-Tromp plaatst haar vraagtekens bij de maatregel. “Er wordt onderscheid gemaakt tussen gevaccineerde en ongevaccineerde werknemers. Het heeft bovendien voor die laatste groep ook nog eens financiële gevolgen. Er wordt gerefereerd aan beleid, maar over welk beleid heeft men het?”

Lopez-Tromp vindt dat de maatregel voorbijgaat aan het feit dat ook gevaccineerden anderen kunnen besmetten. “Er is sprake van discriminatie. Daarom ga ik er schriftelijke vragen over stellen.”

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.