Knops: “Ik ga de eilanden missen”

Den Haag – “Ik ga de eilanden missen. Het klinkt misschien gek, het voelde als Limburg. Het gemoedelijke, het dorpse. Alleen is het er een paar graden warmer”, aldus vertrekkend staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops in een interview met De Limburger.

In december kreeg Knops van zijn partijleider Hoekstra te horen dat er geen plaats was voor hem in het nieuwe kabinet. “Voor mijn gevoel zat ik lekker in de wedstrijd en dan word je gewisseld zonder dat je spel daartoe aanleiding geeft. Alsof je aan het trainen bent voor de marathon en iemand plots zegt: ga maar was anders doen. Het voelt als afkicken. De teleurstelling is er. Daar draai ik niet omheen. Ook in het Nederlands elftal kunnen er maar elf spelen, terwijl er meer goede voetballers rondlopen.”

“Ik zit niet in de politiek voor het spel. Ik wil resultaten neerzetten”, aldus Knops die zegt met voldoening terug te kijken op onder meer de wederopbouw van Sint Maarten na orkaan Irma en de bestrijding van de armoede in Caribisch Nederland. Hij vertelt in De Limburger ook als staatssecretaris van Koninkrijksrelaties hinder te hebben ondervonden dat er Nederlandse media berichten verschenen over gesjoemel bij de aankoop van grond voor de bouw van zijn huis. “Ik moest op de Antillen hervormingen in het openbaar bestuur afdwingen. Dan moet je van onbesproken gedrag zijn. Dat ben ik ook, maar die artikelen suggereren anders en ze werden steeds herhaald.”

In een post op Linkedin schrijft Knops: “Met veel plezier en dankbaarheid kijk ik terug op ruim 4 jaar bewindspersoon op het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het was een enerverende tijd waarin veel gebeurd is. Waarin ik in het Caribisch gebied en in Nederland veel mensen heb mogen ontmoeten en we veel zaken hebben kunnen realiseren om het leven van mensen te verbeteren. Voor mij houdt het nu op. Ik wens mijn opvolgers alle succes toe bij het uitvoeren van de aan hen opgedragen taken!”

Morgen (maandag) draagt Knops zijn portefeuille aan Alexandra van Huffelen (D66). Dat betekent geen afscheid van Den Haag: de oud-luchtmachtofficier keert terug als lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA.

Knops op Saba.
Met premier Pisas.
Op Bonaire met gedeputeerde Kroon.
Op Sint Eustatius (Foto: Caribisch Netwerk).
Bij zijn beëdiging in maart 2021 tot Tweede Kamerlid.
error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.