Corona breekt records in Caribische delen van het Koninkrijk

Willemstad – De Caribische delen van het Koninkrijk hebben te maken met recordaantallen nieuwe coronabesmettingen.

Aruba spant de kroon met op dinsdag 1.028 nieuwe positief getesten waarmee het aantal actieve casussen op ruim 3.300 uitkomt. Curaçao meldde gisteren 732 nieuwe besmettingen. Het totaal aantal patiënten komt daarmee op 4.787. Een daarvan is minister van Volksgezondheid Pietersz-Janga die eerder verkondigde dat het drinken van awa lamunchi beter beschermt dan vaccineren. Op Bonaire steeg het aantal besmetten gisteren met 97 naar 359, een verdrievoudiging in nog geen week. Sint Maarten noteert 826 gevallen. Opmerkelijk is dat de nieuwe golf dit keer ook Sint Eustatius (80) en Saba (55) raakt.

Het aantal ziekenhuisopnamen is vooralsnog aanzienlijk kleiner dan bij vorige uitbraken. Niettemin zitten de ziekenhuizen op Aruba en Curaçao aan hun grenzen, de eerste vanwege een verbouwing en de tweede door een personeelstekort. Premier Pisas verwijt de directie van het Curaçao Medical Center te laat aan de bel te hebben getrokken, maar die stelt op haar beurt dat de regering alle eerdere signalen heeft genegeerd.

Hoewel de aantallen besmettingen op de ABC-eilanden verhoudingsgewijs vele malen hoger liggen dan in Europees Nederland zijn de lokale overheden terughoudend met het nemen van maatregelen. Winkels en horeca zijn er open. De regeringen van Aruba en Curaçao zijn huiverig toeristen af te schrikken. De benedenwindse eilanden ontvangen meer bezoekers dan voor corona.

De situatie op Aruba is voor de Amerikaanse gezondheidsdienst Center for Disease Control and Prevention aanleiding toeristen af te raden naar het eiland te reizen. Vorige week besloot Air Canada al om voorlopig niet meer naar Aruba te vliegen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.