Koninkrijksrelaties naar Van Huffelen

Den Haag – Alexandra Carla van Huffelen wordt in het kabinet Rutte IV staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering. Zij is sinds 29 januari staatssecretaris van Financiën met de speciale taak de toeslagenaffaire af te handelen.

Van Huffelen (Leiden, 21 juli 1968) studeerde Bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam. In de jaren negentig werkte ze bij het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Van 2000 tot 2010 werkte ze bij het energiebedrijf Essent, waarvan de laatste twee jaar als Directeur Business Unit New Energy.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 werd Van Huffelen in Rotterdam wethouder van Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte. Ze was ook verantwoordelijk voor de herontwikkeling van de Rotterdamse binnenstad. Als loco-burgemeester was zij enkele keren betrokken bij de verwelkoming van eerstejaarsstudenten uit de Caribische delen van het Koninkrijk die de Maasstad als studiestad hadden gekozen.

Voor huidig staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops is geen plek in het kabinet Rutte IV. Hij was de gedoodverfde kandidaat voor het ministerschap van Defensie, maar toen vorige week duidelijk werd dat die post naar D66 gaat, slonken zijn kansen op nog 4 jaar Den Haag. Door bestuurders in het Caribisch deel van het Koninkrijk zal niet echt worden getreurd om zijn vertrek. Knops kan (als de nummer 5 op de kandidatenlijst van het CDA) wel zijn Kamerzetel opeisen.

Op 1 juni 2014 werd Van Huffelen algemeen directeur bij het Gemeentelijk Vervoersbedrijf in Amsterdam. Bij de Eerste Kamerverkiezingen van 2019 stonde ze derde op de kandidatenlijst van D66. Op 11 juni 2019 werd ze geïnstalleerd als lid van de Senaat en werd woordvoerder Economische Zaken en Klimaat, Zorg en Fiscaliteit. Sinds 29 januari 2020 is Van Huffelen staatssecretaris van Financiën voor toeslagen douane. In die rol was zij verantwoordelijk voor de afhandeling van de toeslagenaffaire.

Van Huffelen bekleedde diverse bestuursfuncties. Ze was onder meer voorzitter van het internationale kunstcentrum De Appel in Amsterdam, lid van de Raad van Toezicht van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, lid van het Formule E-team ter bevordering van elektrisch rijden, lid van het bestuur ICLEI, de wereldwijde vereniging van gemeenten die samenwerken aan duurzaamheid en voorzitter van de Fietsersbond.

Van Huffelen is sinds 1989 lid van D66 en heeft in die periode verschillende functies vervuld, waaronder penningmeester van de afdeling Rotterdam. In 2013 deed ze een vergeefs een gooi naar het voorzitterschap van D66. Ze woont met haar partner in Utrecht en is een groot liefhebber van klassieke muziek en hedendaagse kunst.

Caribische accentjes in Rutte IV

In het kabinet Rutte IV is meer kennis van het Caribisch deel van het Koninkrijk verenigd dan in Rutte III. Zo was beoogd staatssecretaris voor Fiscaliteit Marnix van Rij CDA) eerder adviseur van het Bestuurscollege van Bonaire en regeringscommissaris op Sint Eustatius.

De nieuwe staatssecretaris voor Cultuur en Media Gunay Uslu (D66) heeft zelf een stempel op Curaçao gedrukt. Als Director Hotel Development & Design had zij een dikke vinger in de pap bij de ontwikkeling van het Corendon Mangrove Beach Resort. Ze is de zus van Corendon-oprichter Atilay Uslu.

Franc Weerwind (D66) die minister voor Rechtsbescherming wordt, is eveneens goed bekend met de Caribische gemeenschap. Hij heeft niet alleen een Surinaamse achtergrond, maar is tevens voorzitter van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (Ninsee).

Staatssecretaris van Financiën Aukje de Vries (VVD) bracht als lid van de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties in september een werkbezoek aan Bonaire waar zij o.a. deelnam aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg.

Locoburgemeester Van Huffelen bij het Zomercarnaval 2012 met toenmalig gevolmachtigde minister Edwin Abath (Aruba) en direceur Perry Geerlings van het Sint Maartenhuis (Foto Nico van der Ven).
Zomercarnaval 2013 (Foto Nico van der Ven).

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.