COLUMN – Bericht uit Saba

In de zondagse estafette-rubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Saba.

Out of the Christmasbox

Door Anton Hermans

Lieve familie en vrienden, Kerst in een warm land en dan met name op Saba, blijft bijzonder. Mijn ‘Europese’ kerstherinnering bestaat uit donkere dagen, lange avonden en soms bittere kou, af en toe knisperende sneeuw onder je voeten en natuurlijk de continue traditionele kerstmuziek op de achtergrond waar je ook maar was. In Europees Nederland liggen in september de pepernoten al in de winkels en kerstshoppen kan je al in oktober. Op Saba, echter, is dat anders.

Hier, in de bijna kleinste gemeente van Nederland, verschijnen half november de eerste kerstlampjes aan de huizen en worden de kerstbomen van zolder gehaald en afgestofd. De dorpjes worden versierd met gekleurde lampjes hetgeen bijdraagt aan de Christmas spirit. In de supermarkten liggen tot eind november nog de reguliere boodschappen in de schappen. Geen kerstkransen (of pepernoten) te zien. Kerstcadeaus, daarentegen, hebben we begin november (zo niet eerder) al besteld via de webshops. Dit heeft te maken met het feit dat niet alles te koop is in de winkels die we op Saba hebben en de levertijd gemakkelijk twee weken is.

Toen ik net met mijn gezin naar Saba was verhuisd en wij ons in 2014 opmaakten voor onze eerste Caribische Kerst, hebben we ruim van tevoren het menu bepaald voor 1e en 2e Kerstdag. Dit deden we ook toen we nog in Nederland woonden. Dus gewapend met een uitgebreid boodschappenlijstje en de big shoppers gingen we de supermarkten in om vervolgens tot de conclusie te komen dat wat er op het lijstje stond, niet voorradig was. Met name de versproducten waren en zijn nog steeds een uitdaging voor het maken van het kerstdiner.

Verse groente en fruit worden slechts eenmaal per week – op woensdag – samen met de andere levensmiddelen aangeleverd. Woensdag staat dan ook bekend als boodschappendag. Iedereen gaat zo vroeg als het kan naar de supermarkt om zijn/haar boodschappen te halen. Rondom de feestdagen is het niet veel anders, alleen is het dan echt druk met een lange rij voor de kassa en overvolle winkelwagens in de hoop een mooi en lekker kerstdiner te bereiden. Ook hier is parkeren dan een chaos. Je moet rekening houden met waar je parkeert, wil je niet vast komen te zitten.

Wij hoeven ons niet meer druk te maken over gaan we naar jouw familie of naar mijn familie met 1e kerstdag of wat zullen we met Oud en Nieuw doen, maar wel over wat we met de beschikbare levensmiddelen voor een mooi en spannend kerstmenu zullen maken. Natuurlijk missen we de familie en vrienden. Je zit zowel 1e als 2e Kerstdag met je eigen gezin om tafel, aan het strand of je bent met zijn allen aan het picnicken. Je waardeert dit samenzijn des te meer.

De ervaringen met de afwezigheid van diverse (verse) producten voor Kerst heeft ervoor gezorgd dat wij out of the Christmasbox moeten denken voor het menu met een snufje nostalgie, een beetje van mezelf en een beetje Maggie. Nu, anno 2021, moeten we nog creatiever zijn omdat we veganistisch zijn. Benieuwd wat we deze Kerst op tafel hebben staan.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.