‘De Vergeten Klimaatcrisis’: een podcast over klimaatverandering op de Caribische eilanden

Hilversum – In Nederland is er veel aandacht voor de klimaatcrisis, maar wat de klimaatverandering voor de Caribische delen van het Koninkrijk betekent lijkt geen onderwerp van discussie te zijn. In de 7-delige podcast ‘De Vergeten Klimaatcrisis’ onderzoekt NTR-journalist John Samson wat klimaatverandering voor de bewoners van de zes eilanden betekent.

De podcast is woensdag 22 december online te beluisteren op het podcastplatform van NPO Radio 1 en in alle grote podcast-apps. “Bij het maken van deze serie op de eilanden ben ik erachter gekomen hoe klimaatverandering nu al de levens diep kan raken. En dan vooral de armere mensen”, aldus Samson over de podcast.

“Klimaatverandering had tot voor kort niet echt mijn interesse en het is ook niet iets wat leeft op de eilanden. Dat was dan juist de reden om me er toch in verdiepen. Nou, als je de voorbeelden ziet en hoort dan ga je je wel achter de oren krabben. Maar de impact voor deze inwoners, dat is ook niet iets wat leeft in de politiek.”


“Het was voor mij belangrijk om zoveel mogelijk met inwoners, Caribische politici en verschillende experts van de eilanden zelf te praten. En het is ook wat persoonlijker, zoals bij veel podcasts”, aldus Samson. “Je hoort ook andere correspondenten van Caribisch Netwerk die de eilanden goed kennen en die zich ook met het thema bezighouden.”

“Er zijn nog zoveel klimaat-onderwerpen die aandacht verdienen. De komende tijd gaan we ook meer aandacht besteden als het gaat om de impact van klimaatverandering voor onze eilanden. Ik hoop dat deze serie het gesprek op de eilanden ook een beetje op gang gaat brengen.”

“Er ligt een gloednieuw regeerakkoord in Den Haag met heel veel beloftes voor de drie bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. Maar komen ze die beloftes ook na? We gaan de politiek ook op dit thema dus nauwlettend volgen. Bonaire is bijvoorbeeld nog heel erg afhankelijk van olie voor de elektriciteit, het is maar de vraag in hoeverre het nieuwe kabinet de stap naar duurzaam energie wil zetten.”

“Verder zie je op de andere eilanden Aruba, Curaçao en Sint Maarten dat ze nog weinig of helemaal geen concrete plannen hebben als het gaat om klimaatverandering. Het is vooral praten. Het regeerakkoord van Curaçao houdt het bij campagnes en onderzoek. Op Aruba ligt een rapport van de Raad van Advies dat de politiek een oorveeg geeft. Sint Maarten? De politiek daar is nog steeds bezig met de nasleep van orkaan Irma”, aldus radiomaker Samson.

John Samson (33, Curaçao) is journalist en radiomaker. Voor Caribisch Netwerk (NTR) volgt hij politiek Den Haag. Daarnaast heeft hij aan verschillende discussieprogramma’s gewerkt voor NPO Radio 1 en talkshows op NPO 2. Bij de publieke omroep probeert hij zoveel mogelijk aandacht te besteden aan de Cariben.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.