Kabinet Rutte bespaart ABC-eilanden een economische ramp door advies OMT te negeren

Den Haag – De Nederlandse regering heeft bij het aanscherpen van de maatregelen om de omikron-variant in toom te houden de Caribische delen van het Koninkrijk gespaard voor een nieuwe economische ramp.

Het Outbreak Management Team blijkt het kabinet, naast de zaterdagavond door minister-president Rutte afgekondigde lockdown, ook te hebben aangeraden Nederlanders een “dringend advies te geven om niet te reizen voor vakantiedoeleinden zoals dat van toepassing was in december 2020 en januari 2021.”

Het kabinet wil, zo werd tijdens de persconferentie duidelijk, niet verder gaan dan reizigers op het hart te drukken de regels na te leven die op de vakantiebestemming gelden. Vorig jaar volgde de regering wel het OMT om een negatief reisadvies te geven hetgeen de economieën van Curaçao, Bonaire en Aruba hard heeft getroffen. Waarom dit keer wordt afgeweken van het advies van het OMT is niet toegelicht.

Dit winterseizoen ontvangen de eilanden meer Nederlandse toeristen dan voor corona en zijn de hotels en andere verblijfsaccommodaties de weken rond Kerst volgeboekt.

Bonaire scherpt inreisvoorwaarden aan

Bonaire heeft de inreisvoorwaarden aangescherpt. Alle reizigers van 12 jaar en ouder uit Nederland en andere (zeer) hoog risicolanden moeten vanaf woensdag 22 december binnen achtenveertig uur voor vertrek een PCR-test doen. Bij aankomst krijgen ze een gratis zelftest waarmee zij zich nog dezelfde dag in hun vakantieverblijf moeten testen. Bij een positieve uitslag moeten ze in isolatie en bij de afdeling Publieke Gezondheid een afspraak maken voor een PCR-test. Op de 5e dag na aankomst moeten alle reizigers uit (zeer) hoogrisicolanden waartoe ook Nederland wordt gerekend op eigen kosten bij een commercieel testbedrijf een PCR-test laten afnemen. Ongevaccineerde reizigers moeten verplicht vijf dagen in zelfquarantaine, waarna ze op eigen kosten een PCR-test doen bij een commercieel testbedrijf. Bonaire hoopt zo de komst van de omikron-variant te vertragen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.