Bonaire

COLUMN – Bericht uit Bonaire

In de zondagse estafette-rubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Bonaire.

Op naar betere tijden…

Door Burney el Hage

De feestdagen zijn voor velen een tijd van bezinning. Bezinning op waar we staan in het leven, hoe het afgelopen jaar verlopen is en welke plannen we in het nieuwe jaar willen realiseren. Voor anderen is het een tijd van feestvieren en losgaan alsof morgen niet bestaat. Vanaf nu tot klokslag 12 uur s ’nachts op 31 december 2021 feesten wij alsof morgen niet bestaat. Weet u het nog, Assepoester uit het sprookje? Feesten en op 1 januari 2022 ontwaken in de realiteit van ons bestaan.

Ook dit jaar houdt corona ons allemaal nog steeds in haar greep. Want of je het nu wilt of niet, je moet rekening met haar houden. Ze maakt plannen voor de toekomst lastiger en bederft voor de feestvierders de pret. Het enige goede is dat corona ons meer en meer met de neus op de feiten drukt. Corona laat ons realiseren hoe fragiel en betrekkelijk het leven is en dat zekerheden bijna niet bestaan en dat onze prioriteiten van voorheen aan revaluatie toe zijn. Ik voorzie dat onze lifestyles voorgoed zullen veranderen, wellicht ook aangejaagd door de klimaatcrisis. Simpeler en bewuster leven. Maar voorlopig zullen wij moeten leren om te overleven, niet alleen fysiek, maar ook economisch.

Al met al heeft Bonaire de coronapandemie tot nu toe naar omstandigheden redelijk doorstaan voor zover de schade zichtbaar en meetbaar is. Voornaamste reden voor het toch redelijk positieve saldo is goede positionering. Strategische goede positionering qua staatkundige structuur. De visionair en geestelijk vader Ramonsito Booi heeft zwaar moeten boeten voor zijn politieke inzicht en visie. Maar, vandaag plukken de bevolking en het bedrijfsleven, weliswaar overwegend in handen van Europese Nederlanders, hier de vruchten van.

Ja, Bonaire is onderdeel van het Nederlandse staatsbestel, elke burger betaalt belasting in Nederland, levert een legitieme contributie aan de staatskas en de burgers en de overheid van Bonaire zijn in de Grondwet onderdeel van Nederland. De Grondwet is het belangrijkste staatsdocument en de hoogste nationale wet van Nederland. Zij bevat de regels voor onze staatsinstellingen en de grondrechten van de burgers. Daarnaast bevat de Grondwet regels over bestuur, wetgeving en rechtspraak.

Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat Bonaire binnen Nederland toch wel vaak aanvoelt als de Assepoester uit het sprookje. Assepoester, de dochter van een rijke koopman, werd na het overlijden van haar moeder nou niet bepaald hartelijk en goed behandeld door haar stiefmoeder en stiefzussen. Integendeel, Assepoester werd, notabene in haar eigen huis, verbannen naar de vertrekken voor de dienstbode en veroordeeld tot huishoudelijk werk. Dit gevoel heerst onder de lokale bevolking en zal onderkend moeten worden. In het sprookje is het uiteindelijk toch nog goed afgelopen met Assepoester. Ik vertrouw erop dat het ook voor Bonaire goed zal aflopen, maar het zal niet makkelijk zijn.

Ondanks de pandemie en ondanks de nog niet optimale invulling van onze nieuwe staatkundige structuur, voel je het optimisme en de goede hoop op betere tijden, zowel onder de inwoners als het bedrijfsleven. En dat is goed en dat moeten we koesteren.

In deze tijden van corona realiseer ik mij steeds meer dat wonen op een eiland als Bonaire een voorrecht is. Ondanks alle gebreken en verbeterpunten. Alleen al de vriendelijke en positief ingestelde mensen, de zinderende zon, de noordoostpassaat en de warme helderblauwe zee binnen handbereik geven je het gevoel van vrijheid waar geen prijskaartje op te plakken is.

Op naar betere tijden! Fijne feestdagen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.