In de zondagse estafette-rubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Curaçao.
Grote schoonmaak
Door Raquel Weisz
De zinderende energie op Curaçao was altijd vanaf begin december overal voelbaar. De opwinding die cumuleerde naarmate we het nieuwe jaar naderden. Nieuwe gordijnen, een likje verf op de muren en rommel verwijderen uit het huis. Zodat je met een opgeruimd gevoel en vol goede moed het nieuwe jaar inluidde. Dit jaar voelt het anders.
Wat een inspirerende autotour had moeten worden, om de prachtig versierde huizen, gebouwen en Punda en Otrobanda te bewonderen, was confronterend. De minimale verlichting en versiering én het gebrek aan de gebruikelijke positieve vibe, geeft de huidige staat van ons eiland weer. De vele uitdagingen, zoals de armoede, de werkloosheid en de absurde prijsstijgingen zijn overweldigend. Ook is de samenleving de afgelopen weken helaas weer flink opgeschud.
Het vonnis in de rechtszaak tegen een aantal ex- bestuurders en de aandeelhouder van ENNIA heeft velen geschokt. Niet alleen vanwege alle genoemde namen, maar ook de astronomische bedragen die werden vermeld.
En dan was daar onze minister van GMN die ondanks het feit zij de trias politica aan haar laars lapte, twee keer een motie van wantrouwen in de Staten heeft overleefd. Een minister die verklaarde “dat zij wel gehoord had van de trias politica, maar niet precies wist wat het betekende”.
Onze gevolmachtigde minister die ondanks de kritieke financiële situatie van het land friends and family boven formatie aanneemt waarbij regelrecht wordt ingegaan tegen een formeel negatief advies.
Een grote schoonmaak lijkt de oplossing, maar uiteindelijk is het symptoombestrijding. Wil dit structureel veranderen, dan zullen wij ook terug moeten naar de kern. Naar het vormen van de kinderen, zodat er een generatie opgroeit die leiderschap toont én dit ook in anderen wil zien. Het besef dat je je land alleen maar vooruit kan helpen, als je zelf het goede voorbeeld geeft. In de basis repareren om ons zelfreinigend vermogen te vergroten.
Zoals stichting Greenkidz. Het is helaas algemeen bekend dat Curaçao vervuild is. Meerdere stichtingen houden met grote regelmaat schoonmaakacties. Dit is natuurlijk fantastisch, maar er dient een mentaliteitsverandering plaats te vinden. Stichting Greenkidz gaat terug naar het fundament, om dit op lange termijn te bewerkstelligen.
Deze stichting heeft moderne lesprogramma’s ontwikkeld, op het gebied van natuur en milieu, die dichtbij de leefwereld van de Curaçaose kinderen liggen. De programma’s worden ook ingezet in het onderwijs. Deze kennis en bewustwording internaliseren de kinderen en zo worden zij gevormd. Alle lesmateriaal is gratis beschikbaar, zodat geld nooit een belemmering is om de kinderen liefde en respect voor de natuur en het milieu bij te brengen. Hierbij zoekt Greenkidz voortdurend de samenwerking op. Niet alleen op Curaçao, maar ook op Bonaire en Aruba.
En zo groeit een hele nieuwe generatie op, waarbij de liefde voor hun eiland zich ook concreet uit in acties. Nu nog tegen de letterlijke vervuiling op straat en in de zee, maar hopelijk in de toekomst ook tegen de figuurlijke vervuiling.
