COLUMN – Een welkom alibi

Drie voor deze maand geplande, qua soortelijk gewicht veelbelovende bijeenkomsten over de koninkrijksrelaties zijn vanwege de zorgen over het in Nederland rondrazende coronavirus geannuleerd. Het “31e Congres in het kader van tien jaar na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen” vond deze week wel doorgang. Met een indrukwekkende lijst van sprekers en gasten op een al even imposante locatie: het internationaal perscentrum Nieuwspoort dat is achtergebleven in het verder – vanwege de 5,5 jaar (vertragingen niet meegerekend) durende renovatie – geheel verlaten Tweede Kamergebouw.

Menig congresorganisator zal jaloers zijn op het kaliber sprekers dat het organiserende InterExpo heeft weten te strikken. Opvallend was het grote aantal hooggeachte afgevaardigden van de Staten van Curaçao, Aruba en Sint Maarten. De overzeese gasten trotseerden het kou-en-natte-sneeuw-front dat Nederland deze week in zijn greep had. Het is niet voor niets dat de wintereditie van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IpKo) traditiegetrouw op een van de eilanden wordt gehouden.

Je zou kunnen concluderen dat Caribische politici er veel persoonlijk ongerief voor over hebben om het volk te dienen door in de donkerste periode van het jaar de verre reis naar het kille deel van het Koninkrijk te aanvaarden. Behalve tijd, energie, een jetlag heen en een jetlag terug komen daar ook nog eens de kosten van het (in deze tijd extra dure) ticket en het vijfsterrenhotel bij. Met de kanttekening dat het uiteraard de op de eilanden achtergelaten belastingbetalers zijn die voor de reis- en verblijfkosten opdraaien.

Was het “31e Congres in het kader van tien jaar na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen” een graai in de met leningen van Nederland gevulde landskas waard? De vraag stellen is hem beantwoorden: het recept van de door InterExpo georganiseerde congressen is namelijk altijd hetzelfde: het publiek bestaat vrijwel geheel uit sprekers en panelleden die voor en na hun eigen optreden uit beleefdheid een uurtje naar hun lotgenoten luisteren om te horen wat ze al zo vaak hebben gehoord.

Dat het toch elke keer weer lukt sprekers van naam en faam te recruteren, heeft vast te maken met de desinteresse in Nederland voor de koninkrijksrelaties. Als je – Kamerlid, wetenschapper of anderzins betrokken deskundige – daar iets belangwekkends over te zeggen hebt, krijg je zelfs het kleinste achterafzaaltje niet gevuld. Logisch dat je dan elk kansje aangrijpt om je boodschap vanaf een podium te mogen ventileren. Bovendien: het is altijd weer een gezellig weerzien met bekenden van de eilanden.

En gezellig moet het blijven. Voor wat betreft de Nederlandse inbreng nodigt de organisatie veiligheidshalve uitsluitend sprekers uit die tot de categorie Antillenvrienden worden gerekend. Dat wil niet zeggen dat er niet ook af en toe een kritische noot wordt gekraakt, maar de aanwezigheid in de Caribische delegatie van meerdere bekenden van Justitie (onder wie een Statenlid dat enkele weken geleden wegens ambtelijke corruptie 3 jaar cel tegen zich heeft horen eisen) wordt uit naam van de lieve vrede met de mantel der liefde bedekt.

Iedereen dus blij, zeker de Statenleden voor wie een gewichtig lijkend congres een welkom alibi is om volledig gesponsord de in Nederland studerende zoon of dochter te bezoeken of kerstinkopen te doen, daarmee overigens wel het risico voor lief nemend dat de omikronvariant mee terug lift. Ja maar, hoor je dan, het is goed elkaar in de ogen te kunnen kijken. Dat is waar. Daarom is er elk halfjaar een IpKo. Tussendoor kan er lustig op los worden gezoomd. Dat is nog gratis ook en, met een goede firewall, virusvrij. En nagenoeg CO2-neutraal.

Tussen (): Kadushi is totdat de r weer uit de maand is beschikbaar als prikkelende spreker/panellid/debatleider voor elk congres op de eilanden, ongeacht het onderwerp en er wel of geen publiek is.

Kadushi is het buitenbeentje van DossierKoninkrijksrelaties.nl: een stekelige rubriek die soms wel eens ‘au’ kan doen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.