Regeringsfracties blokkeren verhoging onderstand naar 70% van het minimumloon

Den Haag – De onderstand in Caribisch Nederland wordt (voorlopig) niet verhoogd naar 70% van het minimumloon, zoals in Europees Nederland geldt voor de bijstand.

De regeringspartijen VVD, D66, CDA en CU vormden een front tegen het amendement van Laura Bromet (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA). Die kregen naast hun eigen fracties steun van de SP, BIJ1, Volt, Denk, PvdD, Denk, Den Haan, SGP, Omtzigt, JA21 en BBB. Met de coalitiepartijen stemden ook PVV, Forum voor Democratie en de Groep Van Haga tegen. Het kabinet Rutte had het amendement vorige week al bij monde van staatssecretaris Dennis Wiersma van SZW ontraden uit vrees dat een verhoging van de onderstand de prikkel om werk te zoeken zou wegnemen.

Het door Jorien Wuite (D66) ingediende en door VVD, CDA, CU en Volt mee-ondertekende amendement om het wettelijk minimumloon op Bonaire, Sint Eustatius en Saba per 1 januari met 10% te verhogen kreeg zoals vooraf vaststond wel voldoende steun. Alleen PVV, Forum voor Democratie, Groep Van Haga, Ja21 en BBB (samen goed voor 29 zetels) stemden tegen. Het aannemen van het amendement betekent dat de onderstand en de AOV toch nog een beetje stijgen per 1 januari, want deze zijn gekoppeld aan het minimumloon.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.