Onthulling Antilliaans Dagblad brengt premier Pisas verder in het nauw

Willemstad – Hoewel minister-president Gilmar Pisas (MFK) dat dinsdag in de Staten met klem ontkende, blijkt er namens hem wel degelijk actief contact te zijn gezocht met zakenman Ansary om het geschil rond Ennia onderling ‘op te lossen’. Ansary c.s. werd vorige week door de rechtbank veroordeeld tot terugbetaling van Nafl. 1 miljard die hij na de aankoop van Ennia uit het bedrijf heeft geroofd.

Tegenover de Staten gaf Pisas alleen toe dat advocaten van de in de VS wonende zakenman contact hadden gezocht. Vandaag onthult het Antilliaans Dagblad dat het jurist Rutsel Martha (adviseur van regeringspartij MFK) was die namens de premier het initiatief heeft genomen voor een geheim overleg met Ansary waaraan behalve Pisas ook de ministers Silvania, Cooper (eveneens MFK) en Larmonie (PNP) deelnamen.

Het is hoogst ongebruikelijk dat een regering intervenieert in een lopende rechtszaak waarin zij zelf weliswaar niet direct partij is, maar wel een belang heeft. Het is de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten die Ansary heeft gedaagd in een poging de belangen van de klanten van Ennia veilig te stellen. Er was voor het kabinet geen enkele reden om een deal met de zakenman te sluiten: Als eisende partij had de Centrale Bank een ijzersterke zaak. Overigens is die door de regering nooit op de hoogte gebracht van de ‘bemiddelingspoging’.

De gang van zaken vertoont paralellen met de poging van minister Janga (ook MFK) die enkele weken geleden een rechtszaak tegen de bestuurders van het Bureau Ziektekostenverzekering om de schade (geschat op Nafl. 11 miljoen) als gevolg van wanbeleid op hen te verhalen probeerde te dwarsbomen. Voor Pisas komt de onthulling in het AD op een ongelukkig moment: vorige week ontkende hij benoemingsbesluiten voor nieuwe medewerkers van het Curaçaohuis (ondanks een negatief advies) te hebben ondertekend. Prompt verschenen in de media kopieën van de besluiten met daarop de handtekening van de premier.

Lees hier het gehele artikel in het Antilliaans Dagblad

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.