Ook Bonaire aan de mondkapjesplicht

Kralendijk – Op Bonaire worden de maatregelen om het coronavirus te bestrijden aangescherpt. Gezaghebber Edison Rijna heeft aangekondigd dat vanaf morgen in publieke ruimten een mondkapjesplicht geldt.

Het eiland heeft binnen het Koninkrijk relatief het hoogste aantal actieve besmettingen: 241 op een bevolking van 22.000. In meer dan 50% is de bron onbekend. Rijna zei het “zeer te betreuren” dat lang niet iedereen met klachten of na een contact met een besmette zich laat testen. De meeste besmettingen doen zich voor op school en werk. Maar weinigen houden zich nog aan het anderhalvemeter advies.

Besloten is de Kerstvakantie voor scholen te vervroegen naar 17 december. Werkgevers wordt opgeroepen personeel zo veel mogelijk thuis te laten werken. Bezoek thuis moet zo veel mogelijk buiten (bijvoorbeeld op de porch) worden ontvangen. Ook evenementen mogen uitsluitend buiten worden gehouden met een maximum van 100 bezoekers die niet mogen zingen of dansen. De horeca kan openblijven, maar moet met vaste zitplaatsen werken. Voor mensen met klachten geldt een quarantaine- en testplicht.

Er zijn geen aanwijzingen dat het opbloeiend toerisme van invloed is op de besmettingscijfers. Vakantiegangers blijven dan ook welkom, al worden de testvoorwaarden met ingang van dinsdag aangepast. Volledig gevaccineerden kunnen kiezen of ze een antigeentest doen 24 uur voor vertrek of een PCR-test 48 uur voor vertrek. Niet of niet volledig gevaccineerden moeten een PCR-test doen 48 uur van te voren. Voor reizen vanaf de zustereilanden naar Bonaire geldt voor volledig gevaccineerden vooralsnog geen testplicht.

Rijna zei te hopen dat met dit pakket kan worden voorkomen dat het ziekenhuis Mariadal, net zoals bij de vorige uitbraak, gedwongen is patiënten naar ziekenhuizen in de regio door te plaatsen. De maatregelen duren voorlopig tot 3 januari.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.