Kanselarij der Nederlandse Orden hoopt op meer voordrachten uit Saba

Saba – Een delegatie van de Kanselarij der Nederlandse Orden heeft Saba bezocht om onder meer te spreken met gezaghebber Jonathan Johnson over de voordracht van Sabanen voor een koninklijke onderscheiding.

De laatste keer dat een Sabaan een koninklijke onderscheiding kreeg was in 2015. In dat jaar werden twee Sabanen onderscheidden voor het zeer bijzondere werk dat zij doen voor de lokale gemeenschap. De Kanselarij der Nederlandse Orden hoopt dat er meer mensen op Saba zullen worden voorgedragen.

“Het is belangrijk dat mensen die een koninklijke onderscheiding verdienen, daar ook in aanmerking voor komen. We zien dat mensen veel doen voor hun medemens met weinig middelen. Het zou heel jammer zijn als deze mensen die zulk goed werk doen geen lintje krijgen,” zei Peter van der Velden, Lid van het Kapittel der Civiele Orden.

De aanvraag voor een koninklijke onderscheiding moet goed voorbereid worden, en omdat daarvoor de mankracht niet altijd aanwezig is op een klein eiland zoals Saba, heeft de Kanselarij aangeboden om te assisteren. “We hebben een zeer plezierig gesprek gehad met gezaghebber Johnson, en we kijken ernaar uit om dit te vervolgen,” zei Van der Velden. Johnson zei dat het openbaar lichaam hiermee aan de slag gaat.

Directeur van de Kanselarij der Nederlandse Orden Martine van Grieken en Hoofd van de Afdeling Advies en Decoraties van de Kanselarij Mischa Vos, die ook deel vormden van de delegatie die Saba bezocht, benadrukten dat iedere burger iemand kan voordragen voor een koninklijke onderscheiding. De laatste keer dat de Kanselarij Saba bezocht was in 2014. De delegatie bezoekt ook nog St. Eustatius en St. Maarten.

Elk jaar ontvangt de Kanselarij der Nederlandse Orden ongeveer 6.000 voordrachten, waarvan er zo’n 5.000 worden gehonoreerd. Ongeveer 3.000 hiervan worden tijdens de Lintjesregen uitgereikt en de rest gedurende het jaar bij bijzondere gelegenheden. Van de 5.000 zijn er een aantal voor het Caribisch deel van het koninkrijk. De Kanselarij der Nederlandse Orde behandelt de voordrachten en geeft advies.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.