Organisaties uit Sint Maarten en Aruba genomineerd voor Appeltje van Oranje

Willemstad – Heart Centered Leadership Foundation uit Aruba en K1 Britannia Foundation uit Sint Maarten zijn de eerste twee genomineerden voor de Appeltjes van Oranje 2022 van het Oranje Fonds. Dat is vandaag bekendgemaakt tijdens een speciale pitchdag op Curaçao waar tien kanshebbers hun sociale projecten pitchten voor een jury van het Oranje Fonds. Alle kanshebbers hebben laten zien dat zij ertoe doen. Maar Heart Centered Leadership Foundation en K1 Britannia Foundation wisten met hun inspirerende en onderscheidende jongerenprojecten de nominaties in de wacht te slepen.

De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks door het Oranje Fonds uitgereikt aan drie initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden of die ervoor zorgen dat mensen weer meedoen in de maatschappij. Ieder jaar kiest de jury 10 genomineerden, waarvan er altijd twee uit het Caribische deel van het Koninkrijk komen. De genomineerden uit Nederland worden in januari bekendgemaakt.

Kansengelijkheid voor álle Jongeren

Het thema van de uitreiking is dit jaar Kansengelijkheid voor álle Jongeren. Kansenongelijkheid is een urgent probleem in onze samenleving, dat door de coronacrisis groter is geworden. Dit jaar wil het Oranje Fonds met de Appeltjes aandacht vestigen op projecten die dit probleem succesvol aanpakken, omdat zij steun en erkenning verdienen.

Genomineerden

Heart Centered Leadership Foundation werkt met allerlei diverse programma’s aan de empowerment van jongeren op Aruba. Daarbij begeleiden ze jongeren bij het bewust worden van hun identiteit, persoonlijke kwaliteiten en manieren om hun bijdrage te leveren aan de samenleving. Hun aanpak wordt gedreven worden door de inzet van jongeren zelf. Ze doen al hun werk samen mét en vóór jongeren. K1 Britannia Foundation biedt jongeren met hun Scholarship Fund kans op een opleiding, voor wie dat op geen andere manier mogelijk zou zijn. Daarbij richten ze zich op jongeren die opgroeiden in pleegzorg en/of in aanraking zijn gekomen met justitie en politie.

Prijzen

De winnaars van de Appeltjes van Oranje worden in het voorjaar van 2022 bekendgemaakt. Zij ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro. De prijzen worden jaarlijks uitgereikt door Koningin Máxima en in lustrumjaren door Koning Willem-Alexander. Omdat het in 2022 de 20e keer is dat de Appeltjes worden uitgereikt, ontvangen de winnaars de prijzen dit jaar uit handen van de Koning.

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds wil dat niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen in onze samenleving. Daarom steunen wij sociale initiatieven die werken aan een betrokken samenleving, die zorgen voor mensen die dat tijdelijk nodig hebben, en die zich inzetten voor meer gelijke kansen. Deze steun bestaat uit kennis en netwerk, geld, tijd en erkenning. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.