Curaçaose minister dwarsboomt terughalen verdwenen BZV-miljoenen

Willemstad – Minister van Gezondheid Dorothy Janga-Pietersz (MFK) is opnieuw in opspraak. Zij heeft, zo blijkt uit een brief die in handen is van de redactie, een poging gedaan te voorkomen dat een miljoenenschade wordt verhaald op voormalige bestuursleden van het Bureau Ziektekostenverzekering.

Ten tijde van het kabinet Schotte (ook MFK) is tussen 2010 en 2012 bij overheidsentiteiten – al dan niet met medewerking van door de partij gerecruteerde bestuurders – voor enkele honderden miljoenen op onverklaarbare wijze verdwenen. Bij de SVB is vermoedelijk zo’n 11 miljoen in rook opgegaan, onder meer aan door toenmalig minister Constancia (eveneens MFK) bestelde, maar nooit geleverde mondkapjes. De bewindsvrouw is daarvoor tot een celstraf veroordeeld.

De rol van BZV is inmiddels overgenomen door de Sociale Verzekeringsbank. Vereffenaars kregen de opdracht om de schade van het gesjoemel in de periode 2010-2012 te verhalen op de (door de MFK) aangestelde bestuurders. In tot nu toe gevoerde procedures zijn de claims toegewezen. Minister Janga-Pietersz heeft de vereffenaars vorige week schriftelijk opdracht gegeven alle procedures te staken, afstand te doen van toegewezen claims en de gelegde beslagen op te heffen.

De vereffenaars hebben de bewindsvrouw laten weten geen gehoor te zullen geven aan haar eisen omdat dat niet in het landsbelang is, maar ook omdat zij niet bevoegd is zich in de kwestie te mengen.

Dit weekend baarde minister-president Gilmar Pisas (MFK) ook al opzien door in een brief aan de Staten aandacht te vragen voor het vervolgingsbeleid van het Openbaar Ministerie. Het moet volgens de premier minder makkelijk worden om bewindslieden te vervolgen tegen wie aangifte wordt gedaan.

Lees hier de brief van Janga aan de vereffenaars.

Lees hier het antwoord van de vereffenaars

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.