COLUMN – Cocktailqueen

“Mijn opdracht is de kroonprinses voor te stellen aan Nederland”, aldus Claudia de Breij over ‘AMALIA’, de weergave van een serie gesprekken die cabaretière voerde met Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau en kroonprinses van het Koninkrijk der Nederlanden Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria. De Breij was door de Rijksvoorlichtingsdienst uitverkoren om een boekje te schrijven ter gelegenheid van de 18de verjaardag van Amalia op 7 december.

Op de dag van verschijning stond Kadushi als eerste in de boekwinkel. Niet vanwege adoratie voor het Koningshuis, maar uit nieuwsgierigheid wat de kroonprinses te zeggen heeft over haar band met de Caribische delen van het Koninkrijk. Ondanks de ruime media-exposure verwachtte de boekhandelaar kennelijk geen stormloop: ‘AMALIA’ bleek nog niet uitgepakt. Bij terugkeer een paar uur later lag ze ingeklemd tussen ‘Gewoon (koning van de lach) André’ en ‘Erica’ van voorheen Chateau Meiland.

Prinses Amalia en Claudia de Breij. Copyright: RVD – H.K.H. de Prinses van Oranje

De Koninklijke familie heeft een zwak voor de eilanden. Op weg naar 10-10-10 heeft toen nog koningin Beatrix – aldus bronnen rond het hof – de als zuinig bekendstaande minister van Financiën Gerrit Zalm (terwijl hij als VVD’er weinig ophad met de overzeese gebieden) het laatste duwtje gegeven om in te stemmen met de schuldsanering. Hoewel al geruime tijd met pensioen komt de prinses nog geregeld naar de eilanden. Zo brengt zij volgende week een werkbezoek aan Curaçao.

Over Willem-Alexander die in zijn jonge jaren regelmatig (op)dook op Curaçao, deed zelfs het gerucht de ronde dat hij er een kroondomein bezat in de vorm van een villa op een eilandje in het Spaanse Water. Met Máxima heeft hij meerdere werkbezoeken gebracht en reisde hij spoorslags naar de Bovenwinden om de gedupeerden van orkaan Irma troostend toe te spreken.

Daar moet Amalia, zou je denken, iets van hebben meegekregen. Het lijkt voor de handliggend dat De Breij het tijdens de urenlange gesprekken met de kroonprinses ook een keertje over het meest Oranjegezinde deel van het Koninkrijk heeft gehad. Des te kouder voelt de douche als de cabaretière na 112 pagina’s afsluit met de mededeling alles te hebben gevraagd wat zij wilde vragen. Zonder dat het woord Koninkrijk ook maar één keer is gevallen…

Het kan zijn dat Kadushi lijdt aan het vanuit Nederland vaak aan de Cariben toegeschreven Calimero-syndroom, maar Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba behoren straks tot het werkgebied van Amalia. Dan zou het toch niet gek zijn geweest het ook even over de eilanden te hebben? Het lijkt erop dat de RVD er bij het voorbereiden van De Breij niet bij stil heeft gestaan geen Regerings-, maar Rijksvoorlichtingsdienst te zijn.

Kennelijk wordt er ook aan de ontbijttafel van Paleis Huis ten Bosch nooit over de overzeese delen van het Koninkrijk gesproken. Hoe vallen de woorden van de kroonprinses “Ik ben in dienst van mijn land. Ik geef mijn leven aan Nederland” anders uit te leggen? Dat Amalia zich er niet bewust van is niet het toekomstige staatshoofd van Nederland te zijn, maar van het Koninkrijk der Nederlanden bevestigt nog maar eens de blinde vlek in het onderwijscurriculum.

Amalia valt het niet kwalijk te nemen. Zij is de afgelopen jaren naar alle uithoeken van het kille deel van het Koninkrijk meegesleept, tot en met gaten waar je nog niet dood gevonden wil worden. Jong als ze is, heeft ze de hele wereld bereisd, van Japan tot Zuid-Afrika. Maar de koningsgezinde land- en rijksgenoten in de Cariben hebben haar nog nooit mogen toezingen. Zelfs een stopover op weg naar familie in Argentinië is er nooit van gekomen.

De kroonprinses doet er goed aan het aangekondigde sabattical te beginnen met een rondje langs de eilanden. Bij de bezoekers van de strandtent op Scheveningen waar ze af en toe achter de bar helpt, staat Amalia bekend als cocktailqueen. Een betere binnenkomer kan ze zich bij haar toekomstige onderdanen overzee niet wensen.

Kadushi is het buitenbeentje van DossierKoninkrijksrelaties.nl: een stekelige rubriek die soms wel eens ‘au’ kan doen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.