Slob: Media in Caribisch Nederland helpen zichzelf te versterken

Den Haag – Minister Arie Slob van o.a. Media vindt het “van belang om de journalistieke sector in Caribisch Nederland te helpen zichzelf te versterken.” Dat schrijft de bewindsman in een brief die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. “De vraag is wel hoe dit het beste kan worden bereikt”, aldus Slob.

Vanwege de “geografische en culturele afstand” met het Europese gedeelte van Nederland is er op weg naar 2010 voor gekozen een aparte mediawet voor  Caribisch Nederland te maken. De Mediawet BES kent geen bepalingen over een publieke omroep. Op de eilanden is de landelijke publieke omroep te ontvangen via BVN. NPO Start is in principe ook beschikbaar om programma’s terug te kijken. De NTR onderhoudt de nieuwswebsite Caribisch Netwerk die zijn kopij deelt met lokale media.

“De drie eilanden kennen een kleine afzetmarkt van journalistieke producties. Vanuit de beroepsgroep is er een behoefte aan professionalisering, inclusief opleidingsmogelijkheden. Het is van belang om de journalistieke sector in Caribisch Nederland te helpen zichzelf te versterken. De vraag is wel hoe dit het beste kan worden bereikt”, schrijft Slob.

“Een inventariserend onderzoek waarbij lokale journalisten werden bevraagd heeft geresulteerd in een stappenplan. De eerste vraag hierbij is welke stappen vanuit de overheid gewenst zijn en welke stappen alleen door de sector zelf gezet kunnen worden. Op basis hiervan kan er een plan van aanpak opgesteld worden om dit stappenplan verder te kunnen ontwikkelen en te kunnen investeren in de journalistieke sector. Het is aan een nieuw kabinet om hier een besluit over te nemen, inclusief de inzet van de benodigde middelen om dit plan te kunnen implementeren.”

Slob wijst er in zijn brief ook nog op dat tijdens de coronapandemie is, analoog aan het Steunfonds in Europees Nederland, een steunmaatregel is opgezet voor media in Caribisch Nederland. Lokale media konden coronasteun aanvragen, waarbij de voorwaarden zoveel mogelijk gelijk waren gesteld aan die in Europees Nederland.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.