Kamerlid Aukje de Vries (VVD) wil opheldering over vertraging veerdienst Statia/Saba

Den Haag – Tweede Kamerlid Aukje de Vries (VVD) wil van maar liefst vier bewindslieden horen hoe het komt dat de veerdienst van Sint Eustatius en Saba met Sint Maarten niet op de aangekondigde datum is kunnen beginnen.

“Hoe kan het dat de ministeries blijkbaar onvoldoende hebben samengewerkt om de veerdienst per 1 november jl. te kunnen starten?” is een van de vragen die zij aan de staatssecretarissen Knops (BZK) en Van Huffelen (Financiën) en de ministers Visser (IenW) en Kamp (Defensie) heeft voorgelegd.

  1. Bent u bekend met het bericht “Veerdienst Saba/Statia gestrand door blunderende ministeries”?[1] Hoe beoordeelt u deze berichtgeving?
  2. Wat is de stand van zaken met betrekking tot de veerdienst Saba/Statia/Sint Maarten?
  3. Klopt het dat de veerdienst op 1 november jl. zou beginnen, maar dat dit niet is gelukt? Zo ja, wat is daarvoor de reden, wat is daarvan de oorzaak?
  4. In hoeverre klopt het dat de Douane en de Koninklijke Marechaussee niet voorbereid waren? Hoe kan het dat niet alle instanties en ministeries gereed waren op 1 november 2021? In hoeverre klopt het dat er buiten de reguliere werktijden onvoldoende personeel is om goederen en personen te controleren?
  5. Hoe kan het dat de ministeries blijkbaar onvoldoende hebben samengewerkt om de veerdienst per 1 november jl. te kunnen starten?
  6. Deelt u de mening dat de veerdienst een betaalbaar alternatief zou moeten bieden voor het intereilandelijk vervoer en de dure vliegtarieven?
  7. Welke problemen zijn er nog die moeten worden opgelost voor een snelle start van de veerdienst en hoe gaan deze opgelost worden?
  8. Wanneer kan de veerdienst dan alsnog van start gaan?

[1] Dossier Koninkrijksrelaties, 10 november 2021, “Veerdienst Saba/Statia gestrand door blunderende ministeries”, https://dossierkoninkrijksrelaties.nl/2021/11/10/veerdienst-saba-statia-gestrand-door-blunderende-ministeries/

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.