Veerdienst Saba/Statia gestrand door blunderende ministeries

Saba/Sint Eustatius – Langs elkaar heen werkende ministeries zijn er de oorzaak van dat de veerdienst tussen Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten al voor de eerste afvaart schipbreuk heeft geleden. Terwijl het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 2 miljoen euro subsidie in het project stak, houden Defensie en Financiën  de start op.

De veerdienst, nodig om eilandbewoners een betaalbaar alternatief te bieden voor de hoge vliegtarieven, had op 1 november moeten beginnen. Maar toen bleek dat zowel de Koninklijke Marechaussee als de Douane niet voorbereid waren. De Rijksdienst Caribisch Nederland liet weten dat er onvoldoende personeel is om buiten de reguliere werktijden passagiers en goederen te controleren.

De suggestie om het vaarschema aan te passen aan de werktijden van de beide diensten is door de betrokken eilandbesturen afgewezen. Daardoor wordt het voor burgers onmogelijk om op de dag van vertrek ook weer terug te keren. Extra overnachtingskosten doen het voordeel van het lagere tarief ten opzichte van een vliegticket teniet. Bovendien slaat het een gat in de exploitatie.

De Sabaanse gedeputeerde Bruce Zagers heeft aangekondigd dat de eilandbesturen een brief op poten naar Den Haag zullen sturen met het dringende verzoek er voor te zorgen dat de veerdienst op 1 december alsnog van start kan gaan. Het Sabaanse Eilandsraadslid Hemmie van Xanten sprak van een “belachelijke” vertoning.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.