Quinsy Gario en BIJ1 definitief uit elkaar

Den Haag – Quinsy Gario en BIJ1 zijn definitief uit elkaar. Voordat het vandaag op het ledencongres tot een stemming kwam over het royement gooide de nummer 2 zelf de handdoek in de ring. “Ik zou een uur geleden toegelaten worden tot de ALV”, twitterde Gario in de loop van de middag, gevolgd door de tweet: “Ik zit nog in de wacht. 2,5 uur uitloop door technische problemen. Weet je wat, het hoeft voor mij niet meer.”

Door zijn lidmaatschap op te zeggen, hoefden de leden geen oordeel meer uit te spreken over het beroep dat Gario tegen zijn royement had aangetekend. De op Curaçao geboren antiracisme-activist kwam eerder dit jaar in conflict met de partijtop. Hij vond dat het enige Tweede Kamerlid Sylvana Simons in debatten te veel aandacht besteedde aan onderwerpen die niet tot de speerpunten van BIJ1 horen, waardoor de centrale boodschap van de partij verwaterde. Ook had hij kritiek op onverenigbare dubbelfuncties in het team waarmee Simons zich omringde.

Korte tijd later kreeg Gario tot zijn verrassing te horen dat hij was geroyeerd omdat hij manipulatief zou zijn en ‘toxisch mannelijk gedrag’ had vertoond, aldus een onderzoek dat in opdracht van het bestuur was gedaan, maar waarvan de uitkomsten geheim zijn gehouden. Simons noemde haar voormalige running mate “een paard van Troje”. De aanval op Gario was voor de afdeling Den Haag zich van BIJ1 af te scheiden. In aanloop naar het congres zouden leden zijn benaderd om vandaag voor het royement te stemmen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.