Onderzoek of CAS-landen naar Nederlands programma-aanbod kunnen kijken

Den Haag – De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) onderzoekt of het mogelijk is om het volledige programma-aanbod beschikbaar te maken voor het gehele Koninkrijk. Dat antwoordt minister Arie Slob (OCW) op vragen uit de Tweede Kamer bij de behandeling van de begroting voor 2022:

Klopt het dat er een geoblokkade van kracht is voor inwoners van het Caribisch gedeelte van het Nederlands Koninkrijk die hier de programma’s van de Nederlandse Publieke Omroep willen (terug)kijken? Zo ja, kunt u dan uitleggen waarom deze blokkade van kracht is, ondanks de opheffing hiervan binnen de Europese Unie?

De Europese Geoblockingverordening is een verordening over de aanpak van ongerechtvaardigde geo-blokkade en andere vormen van discriminatie van klanten op grond van nationaliteit, verblijfplaats of plaats van vestiging in de interne markt (en – voor de volledigheid – betreft tevens de wijziging van Verordeningen (EG) nr. 2006/2004 en (EU) 2017/2394 en Richtlijn 2009/22/EG). De verordening is niet van toepassing op auteursrechtelijk beschermde content, zoals films en televisieprogramma’s. Daarvoor is aparte EU-regelgeving. Zo is er een verordening die voorziet in verplichte grensoverschrijdende overdraagbaarheid (portabiliteit) van betaalde online-inhoudsdiensten. Hierbij valt te denken aan Netflix, NPO Plus en NL Ziet. Ook is er een richtlijn die het makkelijker maakt dat er binnen de EU grensoverschrijdend gratis radio- en televisieprogramma’s uitgezonden kunnen worden die nieuws en actualiteiten bevatten of die volledig door de publieke omroep zijn gefinancierd.

De eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn sinds 10 oktober 2010 onderdeel van Nederland, waardoor hier wel het volledige aanbod van de publieke omroep online bekeken kan worden. Het is dan wel noodzakelijk dat men een Nederlands IP-adres of een IP-adres met een van de eilanden als landcode heeft.

Aruba, Curaçao en Sint-Maarten horen wel bij het Nederlands Koninkrijk, maar behoren niet tot de interne markt van de EU. Dit betekent onder meer dat de hiervoor genoemde EU-regelgeving over films en televisieprogramma’s niet van toepassing is voor deze landen. Het kan dus gebeuren dat bepaalde diensten vanwege de geo-blokkade niet beschikbaar zijn binnen een land van ons koninkrijk.

In sommige gevallen zijn de rechten echter voor het Caribisch gebied niet beschikbaar voor de NPO, bijvoorbeeld bepaalde sportrechten, of zijn deze rechten heel duur, zoals bij buitenlandse films en series. Mede daardoor zijn de livestreams van de NPO buiten (het land) Nederland op voorhand niet beschikbaar. Dit geldt overigens niet voor NPO Politiek/Nieuws.

De NPO heeft onder andere als wettelijke taak om media-aanbod te verspreiden voor Nederlandstaligen in het buitenland. Dat doet de NPO via de dienst BVN, die via satelliet en internet beschikbaar is. Dus ook op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Op de website, in de BVN-app en via de satelliet kan men de livestream en content van BVN afspelen, waar een geselecteerd aanbod beschikbaar is van de programma’s van de publieke omroep. Daarnaast probeert de NPO zijn content zoveel mogelijk via NPO Start beschikbaar te maken. De NPO geeft aan dat onderzocht wordt of het mogelijk is om het volledige aanbod beschikbaar te maken voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden. Of en wanneer dit mogelijk wordt, is nog niet bekend.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.