Curacao

Curaçaose goksite witwasmachine drugsbende van ‘Dikke Piet’

Willemstad – In het onderzoek ‘Taxus’ dat het Openbaar Ministerie in Nederland doet naar een criminele organisatie, leidt een van de sporen naar Curaçao. De bende waarvan Hagenaar Piet S. als godfather wordt gezien, gebruikte het vanuit Willemstad opererende webcasino Edobet om winsten uit drugshandel wit te wassen.

Voor het exploiteren van de goksite is, zo blijkt uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel Curaçao, in 2017 FA Entertainment NV opgericht. Om de mensen achter Edobet zo veel mogelijk buiten beeld te houden, wordt de vennootschap bestuurd door Pearl Trust (“Integrity and honesty are at the heart of business”) waarvan Yara Yarzagaray eigenaar is. Haar corebusiness is het besturen van NV’s die online kansspelen exploiteren.

Edobet dat zich illegaal op de Nederlandse markt richtte, is inmiddels offline. De site beschikte over een van Cyberluck (directeur: Angelique Snel-Guttenberg) gekochte sublicentie. Nederlandse media berichtten dit weekend uitgebreid over het onderzoek naar ‘Dikke Piet’, omdat bekende voetbalinternationals – onder meer Dirk Kuyt en Wesley Sneijder – tot de klantenkring van Edobet behoorden.

Edobet is een van de vele duizenden goksites met een Curaçaose sublicentie. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat deze op grote schaal worden gebruikt door internationale criminele organisaties die hun winsten uit drugs-, wapen- en mensenhandel op deze manier witwassen. Van veel andere goksites is het verdienmodel gebaseerd op het oplichten van spelers. Die worden gelokt met prijzengeld dat slechts in geringe mate of zelfs helemaal nooit wordt uitgekeerd.

Curaçao is bij deze louche aanbieders populair omdat overheidstoezicht op de goksector ontbreekt en er genoeg facilitators voorhanden zijn die de sublicentiehouders uit de wind houden. De stichting Belangenbehartiging Gedupeerden Online Kansspelen (SBGOK) die opkomt voor gedupeerde klanten van Curaçaose goksites heeft de handen vol met gerechtelijke procedures, onder meer tegen de genoemde groothandelaar in sublicenties Cyberluck en Pearl Trust.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.