Kamermotie: Nationale Klimaatwet moet ook gelden voor Caribisch Nederland

Den Haag – De nationale klimaatwet en alle maatregelen om de energietransitie te stimuleren die nu nog alleen voor Europees Nederland van toepassing zijn, moeten ook gaan gelden voor Caribisch Nederland. Dat is de strekking van twee moties die de Tweede Kamerleden Lammert van Raan en Christine Teunissen (beiden Partij voor de Dieren) vanmiddag bij het debat over de begroting van Economische Zaken en Klimaat hebben ingediend.

Het is net zo belangrijk om Caribisch Nederland te beschermen tegen klimaatverandering en de energietransitie ook op de eilanden te realiseren, aldus de Kamerleden. In de motie verzoeken zij de regering klimaat- en energiedoelen voor Caribisch Nederland te stellen die in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs en de openbare lichamen voortaan ook deel te laten uitmaken van de Klimaatnota. Van Raan en Teunissen vragen het kabinet voorts alle maatregelen ten behoeve van de energietransitie ook van toepassing te maken voor de BES-eilanden.

Staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius ontraadde beide moties zonder er inhoudelijk op in te gaan. Ze kwam niet verder dan de verklaring dat het om nationale wetten en regelingen gaat en daarom niet van toepassing zijn op bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Over de moties wordt dinsdag gestemd.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.