Dwangsom van 1,2 miljoen voor illegaal zandstorten door Chogogo Resort Bonaire

Kralendijk – Het in aanbouw zijnde Chogogo Resort Bonaire moet een dwangsom van 1,2 miljoen dollar aan de lokale overheid betalen wegens het illegaal verbreden van het strand. Hiervoor is 3.500 ton zand uit Frans Guyana geïmporteerd.

Al in juli is de eigenaar door de natuurorganisatie Stinapa gewaarschuwd dat voor het aanleggen van een artificieel strand een natuurvergunning is vereist. In augustus is een vergunning aangevraagd, maar de uitkomst is niet afgewacht. Op 15 oktober heeft de Dienst Toezicht en Handhaving van het openbaar lichaam een dwangsom opgelegd om te voorkomen dat het voor de kust liggende koraalrif onomkeerbare schade aan zou worden toegebracht. Op 26 oktober, zo is nu bekend geworden, heeft de gezaghebber de dwangsom opgeëist.

Het storten van het zand zonder dat er een beschermende keermuur is geplaatst vormt een ernstige bedreiging voor het koraal, temeer daar er ook geen controle op de kwaliteit van het geïmporteerde zand heeft kunnen plaatsvinden. Het risico dat met het zand levende organismen die niet thuishoren op Bonaire zijn meegekomen is niet denkbeeldig.

Omdat sprake lijkt te zijn van een milieudelict is het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek gestart. Het onderzoek strekt zich ook uit naar de bedreiging van een ambtenaar van de Dienst Toezicht en Handhaving. Stinapa heeft verheugd gereageerd op het alerte en adequate optreden van de Dienst Toezicht en Handhaving  en het OM.

Chogogo heeft ook vergunningen aangevraagd voor onder meer de aanleg van drie pieren en een reverse osmose zwembad (een zogeheten ‘lazy river’). Mede-initiatiefnemer voor de bouw van het hotel is reisorganisatie TUI. De eerste gasten worden op 1 december verwacht.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.