Doodsbedreiging voor gezaghebber en gedeputeerden op Bonaire

Kralendijk – Gezaghebber Edison Rijna, de gedeputeerden Nina den Heyer en James Kroon alsmede oud-gedeputeerde en huidig fractieleider van de MPB Elvis Tjin Asjoe worden met de dood bedreigd. Een anonieme afzender heeft vandaag op Facebook een bericht geplaatst waarin hij 50.000 dollar op hun hoofd zet.

De betrokkenen hebben inmiddels aangifte gedaan. Of het Openbaar Ministerie de bedreiging serieus neemt, is onduidelijk. Ondanks de commotie die de bedreiging onder de bevolking heeft veroorzaakt doet het OM er vooralsnog het zwijgen toe. Gezaghebber Rijna doet dat niet. Die heeft vrijwel meteen een verklaring afgelegd.

Afschuw

“Als gezaghebber heb ik met afschuw kennis genomen van deze anoniem geplaatste post. Binnen de rechtsstaat die wij zijn, is alle ruimte voor discussie over het overheidsbeleid en het bekritiseren van individuele bestuurders. Maar het intimideren of in dit geval nog erger bedreigen van personen, of zij nu bestuurder of gewoon burger zijn, mag nooit worden getolereerd.”

“Ik heb aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie en heb de anderen die in de post worden genoemd aangeraden eveneens aangifte te doen. Maar ik wil benadrukken dat dit voorval niet alleen een zaak van justitie is. Het is belangrijk dat wij als samenleving afstand nemen van grensoverschrijdende uitingen op sociale media en dan bedoel ik ook beledigende en/of kwetsende berichten”, aldus Rijna die het publiek oproept dit soort berichten niet te delen. “Verwijder ze onmiddellijk en in het geval u de afzender kent: spreek hem of haar erop aan.”

“Bonaire is een kleine gemeenschap met soms grote verschillen van mening. Daar is helemaal niets mis mee, als we ons maar blijven realiseren dat wij elkaar nodig hebben om ons eiland beter te maken voor de na ons komende generaties. Vandaar mijn oproep: laten wij respectvol met elkaar omgaan. En aan de afzender van de dreigpost zeg ik: laten we een afspraak maken zodat u mij kunt vertellen wat u dwarszit”, aldus gezaghebber Rijna.

Reactie Knops

Naar aanleiding van de bedreigingen aan het adres van de Bonairiaanse bestuurders heeft staatssecretaris Raymond Knops (BZK) gebeld met gezaghebber Rijna. “Ik heb met afschuw kennisgenomen van de bedreigingen aan het adres van een aantal politici op Bonaire. Deze bedreigingen zijn volstrekt onacceptabel en ondermijnend. Vanavond heb ik hierover contact gehad met gezaghebber Edison Rijna en hem waar nodig ondersteuning aangeboden”, aldus de bewindsman.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.