Bewindslieden EZK schuiven besluit over verduurzamingsplan van WEB Bonaire opnieuw voor zich uit

Den Haag – Het kabinet heeft 10 miljoen euro gereserveerd om via Bonaire Brandstof Terminals (BBT) te investeren in de verduurzaming van de energievoorziening op het eiland. Dat antwoorden minister Stef Blok en staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken op de vraag van het Tweede Kamerlid Raoul Boucke over de in de maak zijnde routekaart naar 100% duurzame energievoorziening in Caribisch Nederland.

“Verduurzaming van de energievoorziening in Caribisch Nederland is nodig. Op 26 april 2021 is de beleidsdeelneming Bonaire Brandstof Terminals (BBT) opgericht om de voorzieningszekerheid van energie op Bonaire te borgen. Op verzoek van uw Kamer (motie Boucke c.s.) is in de statuten van BBT ook als doelstelling opgenomen om zich in te zetten voor de verduurzaming van de energie”, aldus de bewindslieden. De Nederlandse staat is enig aandeelhouden in BBT.

“Het kabinet werkt aan een plan voor BBT voor investeringen in hernieuwbare energie op Bonaire, hiervoor wordt bij najaarsnota maximaal 10 miljoen euro gereserveerd. Hiermee kan BBT aanvullend kapitaal aantrekken, eveneens voor investeringen in duurzame energie op Bonaire. Daarmee heeft BBT het kapitaal dat nodig is voor de investeringen in duurzame energie op Bonaire. BBT is nu in gesprek met alle betrokken partijen op Bonaire over de investeringsbeslissingen die op de korte termijn genomen moeten worden voor de leveringszekerheid en verduurzaming van de elektriciteitsvoorziening op Bonaire.”

De routekaart naar een klimaatneutrale energieproductie op de eilanden (waar de eerder dit jaar aangenomen motie-Boucke/Wuite om vraagt) wordt in januari naar de Kamer gestuurd. Daarbij wordt ook gekeken naar de naar de rol van BBT in verduurzaming op Bonaire”, aldus Blok en Yeşilgöz-Zegerius die niet ingaan op Bouckes betoog dat WEB Bonaire niet kan wachten op die routekaart. Het bedrijf wordt al bijna anderhalf jaar door het ministerie aan het lijntje gehouden en dreigt daardoor voor de noodzakelijke capaciteitsuitbreiding te moeten terugvallen op dieselgeneratoren in plaats van schone wind- en zonne-energie.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.