BES-eilanden “blinde vlek” in het klimaatbeleid van kabinet Rutte

Den Haag – “Een blinde vlek”, zo noemde Tweede Kamerlid Lammert van Raan (Partij voor de Dieren) Caribisch Nederland als het gaat om klimaatbeleid van het kabinet Rutte. Dat deed hij in het debat dinsdagavond over de begroting van Economische Zaken en Klimaat.

“Op energiegebied hebben we eigenlijk nog een blinde vlek. Kunnen Bonaire, Sint Eustatius en Saba vanaf nu in ieder geval worden meegenomen in de Klimaat- en Energieverkenning?”, hield Van Raan minister Stef Blok en staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius voor. Doordat de nationale Klimaatwet niet van toepassing is verklaard voor de BES-eilanden kunnen deze bijvoorbeeld geen aanspraak maken op de 6,8 miljard euro die wordt uitgetrokken voor extra klimaatmaatregelen.

Het Kamerlid pleitte er eveneens voor om regelingen en verduurzaamsubsidies ook voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba beschikbaar te stellen. In Europees Nederland bestaan onder meer financiële voordelen voor wie een elektrische auto aanschaft. Van Raan uitte opnieuw zijn zorgen over bouwactiviteiten op Bonaire die een bedreiging kunnen vormen voor de koraalriffen:

“Deze Kamer heeft een motie van de Partij voor de Dieren en BIJ1 aangenomen om projecten die het koraal beschadigen geen doorgang te laten vinden. Maar dit lijkt precies aan de hand te zijn bij het Chogogo Resort op Bonaire: geen toezicht, geen vergunningen en geen inzicht in de impact op het koraal. Is de minister bereid om, in lijn met de motie, aan de noodrem te trekken en om er in ieder geval voor te zorgen dat er geen onomkeerbare stappen worden gezet totdat duidelijk is wat de impact is op het koraal?”

Het debat wordt donderdag voortgezet. Dan zullen Blok en Yeşilgöz-Zegerius reageren op de woorden van Van Raan.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.