Van Putten: Regeringscommissaris torpedeert overleg eilandsraden

Sint Eustatius – Eilandsraadslid Clyde van Putten (PLP) verwijt de regeringscommissarissen Alida Francis en Claudia Toet het geplande ‘topoverleg’ van de eilandsraden van Bonaire, Saba en Sint Eustatius van 15 november bewust te hebben “getorpedeerd”.

Aan de delegatie van Bonaire worden vanwege de coronasituatie strikte voorwaarden gesteld zoals extra testen en een verplichte quarantaine van 5 dagen na aankomst op Statia. Van Putten spreekt van ‘draconische maatregelen’ en wijst erop dat alle gasten uit Bonaire volledig gevaccineerd zijn. Die hebben vanwege de beperkingen besloten er van af te zien naar Oranjestad te reizen waar zij, zo was de bedoeling, ook de viering van Statia Day op 16 november zouden bijwonen.

Van Putten vindt dat de regeringscommissarissen er een dubbele moraal op nahouden. Zo werden staatssecretaris Knops (BZK) en diens gevolg bij een eerder werkbezoek aan het eiland geen strobreed in de weg gelegd en konden zij zich, vaak zonder mondkapje, mengen onder de bevolking. Volgens Van Putten krijgen ook rijksambtenaren die regelmatig op bezoek komen niet de voorwaarden opgelegd die wel voor de Bonairiaanse delegatie zijn afgekondigd. Hij vermoedt dat Francis en Toet corona als excuus aangrijpen om te voorkomen dat de eilandsraden bijeenkomen en noemt dat “machtsmisbruik”.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.