Kamerlid Boucke (D66): Laat Bonaire niet de boot missen

Den Haag – Als het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nog langer wacht het plan van Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB) om de elektriciteitsproductie te verduurzamen te omarmen, “mist Bonaire de boot”. Daarvoor waarschuwde Tweede Kamerlid Raoul Boucke (D66) vanavond staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius in het debat over de begroting van EZK.

Boucke, die Bonaire een prachtig stukje Nederland noemde, wees op het investeringsplan van WEB. Dat zal er toe leiden dat het aandeel groene stroom naar 80 procent stijgt en de tarieven fors zullen dalen. Het plan ligt al sinds de zomer van vorig jaar bij het ministerie, maar dat hakt maar geen knoop door. Onlangs schoof (de onlangs aangetreden) Yeşilgöz-Zegerius het besluit weer voor zich uit omdat ze wil wachten totdat een routekaart over klimaatneutrale energieproductie in Caribisch Nederland gereed is.

Omdat WEB vanwege de groeiende vraag naar elektriciteit op heel korte termijn moet beslissen de capaciteit uit te breiden, kan niet op die routekaart worden gewacht. Zonder steun van EZK zal WEB noodgedwongen terugvallen op plan B: de aanschaf van dieselgeneratoren waardoor het eiland nog jarenlang afhankelijk zal blijven van vervuilende en dure olie. Boucke drong er daarom bij de staatssecretaris op aan WEB duidelijkheid te geven. Yeşilgöz-Zegerius zal donderdag op reageren.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.