Geestelijke gezondheidszorg Cariben intensiveert samenwerking

Oranjestad – De vier GGZ-organisaties van alle 6 eilanden in het Caribische deel van het Koninkrijk hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten om de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg te verbeteren. Het gaat om de stichtingen Respaldo op Aruba, GGZ Curaçao, Mental Health Foundation op Sint Maarten en Mental Health Caribbean op Bonaire, Saba en St. Eustatius.

Door COVID is ook op de eilanden de druk op de geestelijke gezondheidszorg sterk toegenomen. De betrokken organisaties hebben te maken met langere wachtlijsten, capaciteitstekort, financiële druk en verergerende situaties bij cliënten. De samenwerking zal het uitwisselen van inhoudelijke en organisatorische expertise bewerkstelligen

De bestaande samenwerking zal verder  geïntensiveerd worden. Met name op het gebied van kwaliteit en doorontwikkeling, wetgeving en scholing zullen de organisaties samen optrekken. Denk hierbij aan het gezamenlijk opzetten van opleidingen, zodat meer opleidingsmogelijkheden (bijvoorbeeld voor psychiatrische verpleegkundigen) binnen de regio beschikbaar komen en eigen talenten behouden kunnen worden. Ook zullen technologische ontwikkelingen optimaal benut worden in de regio, zoals het inzetten van E-health en technologische innovaties om de zorg te ondersteunen.

“Zoals de Dutch Caribbean Hospital Alliance (de coöperatie tussen de ziekenhuizen van de 6 eilanden), gaan wij ook krachtiger aan het werk om de kwaliteit van de gééstelijke gezondheidszorg te verbeteren. Hierin gaan we aan de slag met werkgroepen waarin medewerkers van alle organisaties vertegenwoordigd zijn”, aldus Erik Jansen, directeur-bestuurder van Mental Health Caribbean. “Doel is ook om beter gebruik te kunnen maken van elkaars expertise en faciliteiten. We zijn als organisaties niet uitgerust om het hele scala van behandeling te kunnen bieden. Door deze samenwerking moet dit makkelijker en efficiënter worden.” De directeuren en bestuurders  van de organisaties kwamen bijeen in de aula van de Universiteit van Aruba om de overeenkomst te tekenen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.