COLUMN – De kille drie

Je moet wel een hart van steen hebben om landgenoten in Bonaire, Sint Eustatius en Saba geen menswaardig bestaan te gunnen. Want dat is wat Geert Wilders (PVV), Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en Joost Eerdmans (JA21) en hun slippendragende fractiegenoten doen: hardwerkende inwoners van de BES-eilanden en mensen die noodgedwongen afhankelijk zijn van de niet leefbare onderstand of de niet veel minder zuinige AOV (de Caribische variant van de AOW) laten creperen.

PVV, Forum voor Democratie en JA21 stemden deze week tegen de motie van Jorien Wuite (D66) om het minimumloon en de uitkeringen in Caribisch Nederland per 1 januari met 10% te verhogen. We hebben het over 10% van al veel te weinig en zelfs dat heeft het rechtse herenclubje er niet voor over om de 40% onder de armoedegrens levende eilanders te helpen in plaats van derde week van de maand ‘pas’ in de vierde geen geld meer te hebben voor boodschappen.

Zelfs een partij met een bepaald niet uitgesproken sociaal profiel als de VVD stemde voor de motie. Verrassend is de onbarmhartige opstelling van de genoemde partijleiders niet echt, maar als optimist-tegen-beter-weten-in had Kadushi er stilletjes op gehoopt dat er toch nog een restje van empathie achter hun voortdurende boosheid schuil ging. Het enige van Bonaire waar Wilders om geeft is kennelijk de zon waarvoor hij geregeld naar het eiland reist.

Wat nog het meest verbaast, is dat er in de ‘kieskring Bonaire’ mensen wonen die bij de Tweede Kamerverkiezingen eerder dit jaar op een van hen heeft gestemd. Wat beweegt deze kiezers? Zijn het sadomasochisten of asociale rijken die hun personeel voor een hongerloontje willen blijven uitbuiten? Of is het de uit egoïsme ingegeven vreemdelingenhaat – de ook letterlijk gemene deler van PVV, FvD en JA21 – die het wint van de compassie met in de verdrukking zittende eilandgenoten?

Tegen de kou die Wilders, Baudet en Eerdmans naar de Cariben uitstralen, kan geen airco op. Wat zou het mooi zijn als de lokale energiebedrijven op de eilanden het vriesvermogen van de kille drie zouden kunnen benutten om de huizen te koelen van de mensen die moeten rondkomen van het minimumloon, onderstand of AOV en zich dus geen airco kunnen veroorloven. 

Kadushi is het buitenbeentje van DossierKoninkrijksrelaties.nl: een stekelige rubriek die wel eens ‘au’ kan doen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.